Blockchain vector background illustration with hand holding smartphone and icons

Çin’in üçüncü büyük mobil telekomünikasyon sağlayıcısı olan China Telecom, 5G döneminde blockchain teknolojisinin akıllı telefonlarda kullanımı ile alakalı bir rapor yayınladı. Raporda, 5G cep telefonları için daha güvenli bir donanım altyapısı sağlamak için blockchain teknolojisinin nasıl kullanılabileceği ele alınıyor.

Çin merkezli haber kuruluşu Sina’nın yayınladığı bir habere göre, China Telecom şirket 27 Ağustos’ta düzenlenen China International Intelligent Industry Expo’da özel bir rapor yayımladı. Rapor, 5G döneminin beraberinde getireceği artan veri miktarına bağlı ihtiyaç duyulacak veri güvenliğinin, blockchain teknolojisi kullanarak, kullanıcıların hacmi, çeşitliliği veya boyutuna bakılmaksızın sağlanabileceği anlatılıyor.

Son yıllarda blockchain teknolojisine bağlı olarak çeşitli entegrasyonlara sahip cep telefonları piyasaya çıktı ancak hiçbiri yaygın kullanım almadı. China Telecom bunun değişebileceğine inandığını belirtiyor. Çin’deki en büyük sabit hat hizmeti olan şirket, SIM kart tabanlı blockchain dijital varlık yönetim sistemi geliştirmeyi hedefliyor. China Telecom, blockchain ve dijital ekonomi laboratuarında şu ana kadar 19 farklı proje geliştirmeyi başarmış bir kurum.

Şirket yayınladığı raporda 5G destekli blockchain cep telefonları için beş farklı uygulamayı ayrıntılı olarak açıklıyor. Bunlardan ilki, kullanıcıların geleneksel kullanıcı adı ve şifre modellerini bırakıp yerine ademi merkeziyetçi bir kimlik doğrulama sistemine geçmesi.

Telefon ayrıca kullanıcıların verilerini finansal servis sağlayıcıları ile paylaşmasına izin verecek. Bu aracı kurumları devre dışı bırakarak, başta bankalar olmak üzere finansal verilere ihtiyaç duyan organizasyonların ve şirketlerin yasal uyumluluk maliyetlerini azaltacak ve mali suçları önlemeye yardımcı olabilecek.

5G blockchain cep telefonlarının bir diğer kullanım alanı ise tedarik zinciri olacak, telefonlar birer düğüm (node) görevi görecek ve tedarik zincirinin sorunsuz çalışmasına yardımcı olan önemli verileri taşıyacak.

Telefonlarda ayrıca, adli süreçlerde kullanılmak üzere, elektronik verilerin kanıt olarak doğruluğunu garanti eden bir sistem yer alacak.

Research and Markets tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2024 yılına kadar telekomünikasyon endüstrisinde blockchain teknolojisinin kullanımı 1,37 milyar dolar büyüklüğünde bir hacim yaratacak. Bu yılın başlarında, Güney Kore’nin en büyük telekom operatörü KT, 5G tabanlı bir blockchain platformununun duyurusunu yaptı. Platform, Nesnelerin İnterneti (IoT) için güvenliği artırmak amacıyla blockchain teknolojisini kullanacak.

Görünen o ki blockchain teknolojisi kripto varlıkların çok daha ötesinde ve daha fazla alanda ceplerimize girecek.