China Telecom’un blokzinciri laboratuvarını yöneten Liang Wei, Çin yerel haber ajansına yaptığı açıklamalarda blokzinciri teknolojisinin özellikle gelir paylaşımı, faturalandırma ve ödemelerde yardımcı olma potansiyeline değindi.

Muazzam bir kapasitesi olan 5G teknolojisinin özellikle mobilite, IoT ve diğer bağlantılı uygulamalar için yepyeni bir çözüm yelpazesi sunması öngörülüyor. Blokzinciri teknolojisiyle birlikte ise 5G’nin verimi önemli ölçüde artabilir.

Lian Wei konuya yönelik yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullanıyor: “Her şeyin birbirine bağlanması ve birbirlerine hizmet sunması, veri güvenliği, veri değeri ve takas işlem modelleri için yeni sıkıntılar ortaya çıkartıyor. 

Blokzinciri, IoT uygulamalarında veri güvenliği ve değer değişimi sorunlarını çözmek için kullanılabilir. Ayrıca teknoloji, IoT uygulamalarının geliştirilmesini desteklemek için de önemli bir hale gelmiş durumda.

Wei, telekom sektöründe blokzincirinin 2023 yılına kadar 1 milyar dolar hacmini aşacağını tahmin ediyor.

Liang Wei’nin blokzinciri adına gördüğü ilk rollerden birisi, 5G altyapısına finansman sağlaması için kitle fonlamasını mümkün kılması. Teknoloji sayesinde, elde edilen gelir güven ve şeffaflık içinde paylaşılabilir. İkinci olarak, akıllı sözleşmeler ve otomatik ödeme kullanarak daha verimli ve güvenli 5G kaynak paylaşımı sağlaması. Son olarak ise uluslararası dolaşım, otomatik faturalandırma ve ödemeleri daha verimli hale getirmesi. Halihazırda birçok telekom şirketi 5G’den bağımsız olarak dolaşımın faturalandırması konusu üzerinde çalışıyor.

5G teknolojisi IoT için bir kolaylaştırıcı olacak. IoT cihazlarının güvenliği için ise blokzinciri sık sık gündeme gelen bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Blokzinciri teknolojisinin sunduğu şeffaflık ve güvenlik IoT cihazlarının çok daha verimli bir şekilde kullanılmasına yardımcı olabilir, zira bugüne kadar IoT ve blokzincirinin buluştuğu birçok projeye şahit olduk.

IoT Güvenliği ve Blockchain

 

KaynakLedgerInsights