Blockchain bugün finansal dünyada en çok kullanılan ve en az anlaşılan kelime olabilir. Ancak farklı sektörlerdeki şirketlerin yüzde 95’i blockchain teknolojisi ile alakalı çalışmalar yapıyor. Bu noktadan yola çıkan IRA Financial Group Başkanı Adam Bergman Forbes için kaleme aldığı makalede blockchain teknolojisinin emeklilik için nasıl kullanılabileceğini ele alıyor. Özetini paylaşıyoruz;
Çoğu insan, blockchain teknolojisinin gerçekte ne anlama geldiğini ve çok uzak olmayan bir gelecekte tüm yaşamlarımız üzerinde nasıl bir etki yaratabileceğini gerçekten anlamadan, bitcoin gibi kripto para birimleri ile ilişkilendiriyor.
Blockchain sadece kripto para birimleri için kullanılan bir teknoloji olmaktan çok daha fazlasıdır. Blockchain teknolojisinin uygulanması potansiyel olarak geniş ve çeşitlidir. Bu çerçevede belirli bir endüstri üzerindeki potansiyel etkisini incelemek yararlı ve daha yapıcıdır. Vergi avukatı olarak geçmişim ve kendime yönelik yedi emeklilik kitabının yazarı olduğum için blockchain teknolojisinin ABD emeklilik sistemi üzerindeki olası etkilerini inceleyeceğim.
Eski bir işvereninizden emeklilik planınıza ait fonu taşımanız gerektiğinde, hemen hemen kendi başınıza kalırsınız. Amerika Birleşik Devletleri, işçilerin sosyal güvence planlarını veya emeklilik hesaplarını takip eden ulusal bir veritabanına sahip değildir. Buna ek olarak, Amerikalı işçilerin emekli aylığı hesaplarını değiştirmeleri gerektiğinde, yeni işverenlerinin planlarına otomatik olarak devredebilecekleri birleşik bir sistem de yoktur. Sonuç olarak, çoğu zaman emeklilik hesapları geride kalır ve işçi, hesabın ve içindeki fonların izini kaybeder. 2017 NBC News raporuna göre, Amerikalıların iş değiştirme süreçlerinde emeklilik fonlarında 2 trilyon dolar kaybedilebilir.
ABD’de çalışanların tüm emeklilik hesaplarını takip eden, güvenli, şeffaf ve erişimi kolay bir çözüm olduğunu hayal edin. Amerikalılar artık emeklilik hesaplarının peşinden koşmak zorunda kalmayacaktı. İşçiler, tüm emeklilik varlıklarının daha net bir resmine sahip olacak ve muhtemelen daha tasarruflu ve özel yatırım kararları alabileceklerdi. Ben bu sorunu çözebilecek teknolojinin blockchain olduğuna inanıyorum.
Emekli hesap sahipleri için kamusal veya özel bir blockchain platformunun uygulanması, Amerikalı işçiler arasında tasarruf oranını arttırmada doğrudan bir etkiye sahip olabilir. Sağlık kayıtlarını da örnek verebiliriz. Çok uzak olmayan bir gelecekte, sağlık kayıtlarımızda sahip olduğumuz her şey bir blockchain platformuna yerleştirilebilir ve daha sonra her birey kendi kayıtlarına erişme ve yönetme gücüne sahip olur. Bu kayıtlara erişmek için bir doktora “izin” verebilir.
Emeklilik hesap verilerimizin tümü, emeklilik hesap sahibi tarafından erişilebilen ve yönetilebilen güvenli bir blockchain platformunda tutulabilir. Plan transferleri için bir bankaya veya finans kurumuna izin sağlanabilir.
Diğer yandan bu çözümü kullanmayı zorlaştıran bazı konular var. Emeklilik endüstrisindeki ana akım uygulamaların karşılaştığı en büyük engel, tüm katılımcılar tarafından tam olarak kabul edilme ihtiyacıdır. Örneğin, üç banka veya finans kurumu bu sistemin bir parçası olmayı kabul etmezlerse sistemi işletmenin pek bir anlamı kalmayacaktır. Her türlü değişiklikte olduğu gibi, herkesi uçağa almak zor bir süreç olacak. Bununla birlikte, bunun tüm Amerikalılara fayda sağlayabileceği açık bir gerçek.
Türkiye’de sistem daha güçlü
Türkiye’deki emeklilik sistemi ise devletin kontrolünde devam eden sigorta programı ile sağlanıyor. Daha önce üç farklı program olarak ilerleyen sistemin tek çatı altında SGK olarak birleştirilmesi ve e-devlet portalı üzerinden erişilebilir olması Türkiye’yi dünyadaki pek çok benzer yapıdan farklı kılıyor. Eğer ilerleyen dönemlerde bu yapının blockchain teknolojisinden faydalanmasına yönelik yollar araştırılır ve uygulamaya alınabilirse, Türkiye bu alandaki deneyimi ile dünyada önemli bir başvuru örneği haline gelebilir.