Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin, Türkiye Yatırım Ajansı desteğiyle yayınladığı The Turkish Perspective dergisi Eylül 2019 sayısında Türkiye’de blockchain teknolojisinin yükselişini konu aldı.
Aynı zamanda Blockchain 101 kitabının da eş yazarı olan Ahmet Usta tarafından kaleme alınan kapak konusunda, Türkiye’de blockchain alanında yapılan faaliyetlerin dünü ve bugünü anlatıldı.
Blockchain Türkiye Platformu 75 üyeye ulaştı
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) liderliğinde kurulan Blockchain Türkiye Platformu’nun dünyada model teşkil ettiğini belirten yazıda, Haziran 2018’de hayata geçirilen platformun bir yıl içinde 75 üyeye ulaştığı kaydediliyor. Blockchain Türkiye platformu, oluşturduğu çalışma gruplarıyla bugüne kadar beş rapor yayınlamış bulunuyor. TBV Genel Sekreteri Çağdaş Ergin bu durumu şöyle özetliyor:
“BCTR kurulurken farklı sektörleri temsil edecek üyelerin olması, yönetişim modelinin bir ekosistem kültürü üzerine inşa edilmesine önem verdik. Resmi kuruluş duyurumuzu yaptığımız gün 20’nin üzerinde üyemiz vardı ve aradan geçen bir yıllık dönemde üye sayımız inanılmaz bir artış ile 75’e ulaştı. Sadece üyeler değil, iş birlikleri de bizim için büyük önem taşıyordu ve bu noktada da önemli bir çaba harcadık.”
Kamuda blockchain
Türkiye Bilimsel ve Teknolojiler Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde yer alan Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), kurduğu Blokzincir Araştırma Laboratuvarı (BZLab) ile 2017 yılında kamuda blockchain çalışmalarının tohumunu attı. Yazıya göre, kurum bünyesinde uzun yıllar emek veren kriptoloji uzmanlarının yer aldığı bu çalışma, blockchain tabanlı çözümler geliştirmek için faaliyetlerini sürdürüyor.
TÜBİTAK BİLGEM’in geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediği Ulusal Blokzincir Çalıştayı, bu yıl 25-26 Eylül 2019 tarihlerinde kapılarını ikinci kez uluslararası blockchain çalışmaları için açacak.
Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Planında blockchain sesleri
Türkiye’nin 2019-2023 arası yol haritası niteliğini taşıyan 11. Kalkınma Planı‘nda blockchain adının sıkça geçtiğini hatırlatan makalede, “Blockchain tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacaktır” ifadesi özellikle vurgulanıyor:
“Böylece Türkiye’de hızla büyüyen blockchain ekosistemi ve bu teknolojinin en önemli uygulamaları arasında yer alan finansal çözümler, ülkenin en üst mercii tarafından resmen planlı bir şekilde yol haritasına eklendi.”
Cointelegraph Türkçe / İçerik ve görsel telif hakkı Cointelegraph’a aittir.