Business Insider’ın bir anketine göre 13 – 25 arası gençlerin büyük bir çoğunluğu kripto para birimi satın almakla ilgilenmiyor.
Hal böyle olunca bu neslin kripto alanında eğitilmesi gerektiği sonucu çıkartabiliriz. Bazı şirketler bu boşluğu kapatmak adına gençleri blokzincirinin yetenekleri hakkında eğitmek için çalışmalar yapıyor. Çocukları kripto hakkında bilgilendirmenin en etkili yöntemlerinden birisi de oyunlar ve oyuncaklar.
ToyBox ve PlayTable
İkinci kez düzenlenen San Francisco Blokzinciri Haftası’nda dijital masa oyunu platformu PlayTable ve özel 3D baskı şirketi ToyBox, blokzinciri özellikli oyuncaklar üretmek için güçlerini birleştirdiklerini açıkladı.
PlayTable, konsol ekranıyla etkileşime giren fiziksel parçaları kullanarak Catan Settlers gibi masa oyunları oynamaya izin veren bir masaüstü konsol üretiyor. Sistem, oyunların hareketlerini, sonuçlarını kaydetmek ve RFID donanımlı oyun parçalarını izlemek için blokzinciri teknolojisini kullanıyor.
PlayTable’ın platformunu ToyBox’ın baskılarıyla birleştirmesi çocukların ve yetişkinlerin PlayTable oyunlarında kullanılabileceği kendi fiziksel oyuncaklarını üretebilecekleri anlamına geliyor.
Bebekler için Blokzinciri
Yatmadan önce bir hikayeye ihtiyacı olan ve blokzinciri hakkında bilgi edinmek için yanıp tutuşan bir çocuğunuz mu var? Bunun için bir kitap var. Adı da “Bebekler için Blokzinciri”.
12 sayfalık bu kitap blokzincirinin temellerini ele alıyor ve dağıtık defterlerin nasıl çalıştığını açıklamak için kripto para birimlerini örnek gösteriyor.
Çocuklar için blokzinciri, sağlıklı gıda tüketiminden, yürüyüşten ve kendini giydirme beceresinden daha az önemli görülebilir. Ancak böyle bir kitap var ve Chris Ferrie okuyucularını bekliyor. Kendisinin “Bebekler için Roket Bilimi”, “Bebekler için Kuantum Fiziği” ve “Bebekler için Genel Görelilik” gibi eserleri de bulunuyor. Tüm bunların yanında blokzinciri o kadar da karmaşık olmasa gerek.
CryptoKaiju
CryptoKaiju çocukları blokzinciri teknolojisine çekebilecek kripto temalı oyuncak bebekler üretiyor.
Bebekler adını genellikle kalabalık şehirleri hedefleyen büyük ve güçlü canavarların ilendiği Japon film türünden alıyor. Bu Kaiju’lar ise Bitcoin ve Ether gibi çeşitli kripto para birimlerinin logolarını kullanan bir dizi koleksiyoncu sevimli canavar.
Her oyuncak, hepsi Ethereum blokzincirinde barındırılan benzersiz bir kişilik, cinsiyet ve doğum tarihi kombinasyonuna bağlanan kendi belirtecine sahip. Bu aynı zamanda bir kıtlık mekaniğini de beraberinde getiriyor. Bir Kaiju stoğu bittiğinde tasarımlar değişiyor.
Pigzbe
Kripto para birimleri doğası gereği somut değillerdir. Bu da onları bir çocuğa anlatmak için zorlaştırabilir. Cüzdanlar ve kullanıcı arayüzleri yetişkinler için dahi yeterince karmaşık.
6 yaş ve üzerini hedefleyen evimli yaratık Pigzbe ise fiziksel bir cüzdanı Wollo adlı bir kripto para birimi kullanarak tasarruf alışkanlıklarını öğreten bir uygulama ile birleştiriyor.
Çocuklar, ev işleri gibi görevleri canlandıran bir uygulama ile Wollo kazanabiliyorlar. Kripto kazançlar bu tatlı Wollo’dan daha fazlasını elde ettikçe büyüyen bir “para ağacı” olarak görselleştiriliyor.
Böylelikle çocuklar kendilerine hedefler belirleyebilir, sanal avatarları için özelleştirme seçenekleri gibi başarıların kilidini açabilir ve iyi harcama/tasarruf alışkanlıklarını öğrenebilirler.