8 Haziran günü Türkiye’de blockchain alanında önemli bir adım atıldı ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) liderliğinde Blockchain Türkiye Platformu kuruldu.
Blockchain teknolojisinin Türkiye’de yaygınlaşması, faydalarının araştırılması ve kullanımının artırılması amacıyla kurulan platform, çalışmalarını Türkiye’de farklı sektörlerden kurumların desteğini arkasına alarak güçlü bir blockchain ekosistemi oluşturma hedefiyle yürütecek.
Blockchain teknolojisinin Türkiye’de yaygınlaşması, bilinirliğinin ve kullanımının artırılması, faydalarının araştırılması ve stratejik önceliklerinin saptanması için eğitimler vermek, etkinlikler düzenlemek, içerikler üretmek ve yayımlar yapmak, çalışma grupları ile blockchain teknolojisine ilişkin güncel konuları ve kullanım alanlarını değerlendirmek ve ilgili paydaşları bir araya getirmek gibi hedeflerle yola çıkan platform, kanun yapıcılar, kamu kurum ve kuruluşları, düzenleyici otoriteler ile özel sektör ve akademi arasında köprü kurmayı, onları düzenlenecek etkinliklere davet etmeyi, istişare toplantıları düzenlemeyi, mevzuat geliştirme çalışmalarına görüş vermeyi ve katkıda bulunmayı da hedefliyor.
Bu platformun kurulmasının ülkemize çok büyük faydalar sağlayacağına eminim. Öncelikle TBV liderliğinde kurulmuş olması tüm sektörleri kucaklayacağı anlamına geliyor. Dileyen her kurum platforma üye olabilecek ve çalışma gruplarında yer alabilecek. Bu kısım gerçekten çok önemli çünkü ülkemizde pek çok konuda büyük eksikliğini yaşadığımıza inanıyorum. Bizler yeterince üretmiyoruz veya ürettiklerimizi, öğrendiklerimizi paylaşmıyoruz.
BKM olarak 2017 senesinde bir blockchain kavram kanıtlama çalışmasını hayata geçirerek, Türkiye’de bu teknolojiye ilk adım atan kurumlardan birisiyiz. Amacımız teknolojiyi daha yakından tanımak gelecek için bilgi seviyemizi geliştirmekti. Bu kapsamda tüm şirketimizin kullanabileceği bir kullanım senaryosu belirledik ve o günden beri aktif olarak kullanıyoruz. Ancak bundan daha da önemlisi tüm öğrendiklerimizi bir rapor halinde sektör ile paylaştık.
Blockchain Türkiye Platformu’yla da benzer hatta daha detaylı çalışmaların faklı sektörlerce yapılmasını, çeşitli ihtiyaç ve problemlerin tespit edilmesini, bunları okuyan kurum veya girişimlerin çözümler üretmeye çalışmasını, kurumların yeni iş modelleri ve iş yapış biçimleri üzerine tartışmalar yaptığı toplantılar hayal ediyorum.
Ülkede pek çok kavram kanıtlama veya pilot çalışmalarının yapıldığını bunlardan alınan derslerin paylaşıldığını ve böylece tüm ekosistemin bu teknolojik değişimin bir parçası haline geldiği ve bakış açılarının değişmeye başladığı günleri hayal ediyorum.
Blockchain Türkiye ile bu hayaller gerçek olacağına eminim yeter ki her sektörden kurum bu işe yeteri kadar vakit ve enerji ayırmaya başlasın.