Brookings Enstitüsü’nün “Dördüncü Sanayi Devrimini Ele Geçirme” başlıklı raporunda blokzinciri teknolojisinin, banka hesabı olmayan 350 milyon kişiye güvenli nakit erişimi sağlaması ve sahte ilaç belasıyla mücadele etmesiyle Afrika’daki hayatları değiştirebileceği belirtiliyor.
Rapor, Afrika ülkelerini, 4. sanayi devriminin bir parçası olarak yapay zeka ve blokzinciri gibi teknolojilerle kıtanın sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarını başarıyla ele almaya çağırıyor.
Raporun ortak yazarı ve Afrika Ekonomik Araştırma Konsorsiyumu’nun Genel Müdürü Njuguna Ndung’u konuyla ilgili olarak: “Afrika bu dördüncü sanayi devrimini, kendi sanayi yolunu verimlilikle çizmek, diğer pazarlara ulaşmak, yeni ürünler geliştirmek ve ekonomilerini çeşitlendirmek için kullanabilir.” ifadelerini kullanıyor.
Genellikle Bitcoin ve Ethereum gibi dijital para birimleriyle ilişkili olan işlem doğrulama teknolojisi blokzinciri, hepsinin aynı olduğundan emin olmak için her işlemi bir dizi kayda göre çapraz kontrol ederek çalışır. Bu yüksek güvenli işlemler halihazırda bankacılık, sağlık ve ilaç tedarik zincirleri gibi alanlarda fark yaratıyor.
Güney Afrikalı blokzinciri uzmanı ve Liquid Crypto-Money Başkanı Shireen Ramjoo, blokzinciri kullanımının finansal işlemler yapmak için aracılara güvenme ihtiyacını ortadan kaldırdığını söylüyor.
“Yalnızca Sahra Altı Afrika’da bankacılık hizmetlerine erişimi olmayan 350 milyondan fazla insan var. Finansal hizmetler sektörü özellikle bazı mali engellerin ortadan kaldırılmasında Afrika’ya büyük fayda sağlayacak bir sektördür.”
Ramjoo, sağlık sektöründe blokzincirinin hem ulusal hem de sınır ötesi sağlık sistemleri arasında hasta kayıtlarının transferini güvenli bir şekilde kolaylaştırabileceğini, üye sağlık yönetiminin koordinasyonunu, daha düşük işlem maliyetlerini ve risklerini artırabileceğini hatta medikal turizmi destekleyebileceğini de sözlerine ekledi.
Bunun yanı sıra blokzinciri herhangi bir ilaç kullanımına ait ürünün geçtiği her işlemin izlenmesini sağlayarak tedarik zincirindeki şeffaflığı artırabilir, böylelikle sahte ilaçların izlenmesini ve ortadan kaldırılmasını sağlayabilir.
Ramjoo, Afrikalı politika yapıcıların dijital çözümlere yönelik yatırımlara öncelik vermeleri gerektiğini ve kıtanın, dünyanın geri kalanıyla rekabet edebilmesi için özel sektörle ortaklık kurmasını söylüyor.
Rapora göre, eğer Afrika yapay zeka, blokzinciri ve dördüncü sanayi devriminin getirdiği fırsatları tanımaz ve bunlardan yararlanamazsa, işletmelerin geride kalması, küresel rekabetçiliğin azaltması ve küresel dijital ayrışmanın genişlemesi riski ortaya çıkacak.