BKM İş Geliştirme Mühendisi Enes Türk yayınladığı Medium yazısında haftanın dikkat çeken blokzinciri gelişmelerini derledi. Okuyucularımıza aktarıyoruz.

Blokzincir dünyasında bu hafta finansal kuruluşların iş birlikleri ve yatırımları dikkat çekti. CBDC çalışmaları sürerken, kripto paralarla ödemenin yaygınlaşması adına yapılan ortaklıklar ve geliştirilen ürünler öne çıkıyor.

  • Bank For International Settlements (BIS), uluslararası bankaları arası ödemelerde güvenliğin artırılması ve denetleme süreçlerine yönelik yönerge çalışmalarına nisan ayında başlayacak.
  • Kanada’da ise Ethereum üzerinde CAD’a endeksli QCAD stablecoin’i duyuruldu.
  • JP Morgan’ın, Ethereum topluluğunun en aktif şirketlerinden biri olan ConsenSys ile 2020’nin 3. çeyreğinde birleşmesi bekleniyor.
  • Wells Fargo, blok aktivitelerini takip ederek dijital varlıklar için risk yönetimi uygulamaları geliştiren Elliptic’e 5 milyon dolar yatırım yaptı.
  • BitPay ve akıllı POS terminali üreticisi Poynt’in iş birliği sayesinde dünya üzerinde 100.000 noktada kripto paralarla ödeme yapılabilecek.
  • İşletmeler arası ödeme ve fatura işleme süreçlerini blokzincire taşıyan Paystand 20 milyon dolar yatırım aldı.
  • IRS, oyun içi dijital varlıkların vergilendirilmesi konusunda geri adım attı.

Merkez Bankaları Nisan Ayında Dijital Parayı Konuşacak

Birleşik Krallık, İsviçre, İsveç, Kanada, Japonya ve Avrupa Merkez Bankaları, Bank For International Settlements (BIS) ile dijital para birimlerini geliştirmek için nisan ayında toplanacak.

  • Konsorsiyumun nisan ayındaki gündeminde merkez bankası dijital paralarının (CBDC) uluslararası bankalar arası ödemelerde nasıl kullanılacağı tartışılacak.
  • Bankalar arası ödemelerin güvenliğini artırmaya ve denetlenmesineyönelik yönergelerin hazırlık çalışmaları yapılacak.
  • Nisan ayında gerçekleşecek toplantının ardından haziran ayında bir ara rapor hazırlanacak ve nihai rapor sonbaharda yayınlanacak.

Kaynak: PYMNTS


Kanada Doları’na Endeksli Stabil Dijital Para QCAD Yayınlandı

Toronto merkezli girişim Stablecorp tarafından Ethereum platformunda geliştirilen QCAD isimli stabil dijital para, Kanada Doları’na endeksli bir şekilde çalışıyor.

  • Geleneksel finansal altyapı ile dijital dünya arasında bir köprü kurmayı amaçlayan QCAD, sermaye piyasalarının dijitalleştirilmesineyardımcı olacak.
  • QCAD ile şeffaf ve denetlenebilir bir ödeme altyapısı standardı oluşturmayı hedefleyen Stablecorp, diğer stabil dijital paralara olan güvenin artmasını sağlayacak.
  • Kanada’lı denetleyici FinTRAC ise QCAD’in düzenleme çalışmalarına haziran ayında başlayacak.

Kaynak: Finextra, Token Post, CoinTelegraph


JP Morgan’ın Blokzincir Birimi ConsenSys ile Birleşecek

JP Morgan’ın blokzincir platformu Quroum ve JPM Coin’i hayata geçiren blokzincir birimi, 2020’nin üçüncü çeyreğinde Ethereum tabanlı projelergeliştiren ConsenSys ile birleşecek.

  • Ethereum tabanlı projeleri uluslararası seviyede destekleyen ve bünyesine katan ConsenSys, Ethereum topluluğunun en aktif şirketlerinden biri olarak öne çıkıyor.
  • Açık kaynaklı bir özel blokzincir platformu olan Quroum, Ethereum’dan çatallanarak kurumsal dünyanın kullanım senaryolarına göre özelleştirilmişti.
  • Quorum bünyesinde 300’den fazla bankanın katılım gösterdiği bankalar arası bilgi paylaşım ağı (Interbank Information Network) ve ödemelerde kullanılan JPM Coin uygulamalarında herhangi bir değişiklik olması beklenmiyor.

Kaynak: Reuters, Cointelegraph, Muhabbit


Wells Fargo’dan Kripto Gözetim Firmasına 5 Milyon Dolar Yatırım

Londra merkezli Elliptic, kripto para ve dijital varlıklar için gözetim ürünleri geliştiriyor. Kripto ödeme firması Circle ve kripto para borsası Binance tarafından da kullanılan bu ürünler, zincirde gerçekleşen blok aktivitelerini inceleyerek kara para aklama, terörün finansmanı, sahtekarlık ve diğer finansal suçları tespit etmeye çalışıyor.

  • Elliptic, Wells Fargo’dan aldığı yatırım sonrasında risk yönetimuygulamalarında finansal ödeme kuruluşlarına odaklanacak.
  • Elliptic Discovery adıyla hayata geçirilecek risk yönetimi uygulaması, iki yüzden fazla kripto borsanın işlem profillerini takip edecek.
  • Kripto varlık alım satım işlemlerinin fon akış haritalarını çıkararak bu işlemlerin risklerini öngörmeye çalışacak.

Kaynak: Coindesk, Cointelegraph


BitPay ve Poynt Ortaklığıyla Bitcoin Ödemeleri Kolaylaşacak

Amerika merkezli bitcoin ödeme sağlayıcısı BitPay ve akıllı POS terminaliüreticisi Poynt’in iş birliği sayesinde dünya üzerinde 100.000 noktada kripto paralarla ödeme yapılabilecek.

  • Müşteriler, Poynt POS terminalleri üzerinde oluşan QR kodu BitPay uygulamaları ile okutarak bitcoin, bitcoin cash, Ethereum, Ripple ve ismi henüz açıklanmayan üç stablecoin ile ödeme yapabilecekler.

Kaynak: Mobile Payments Today, Finextra


İş Yerlerinde Bitcoin ile Ödeme Yaygınlaşıyor

Bitcoin’in benimsenmesi yavaş bir şekilde ilerlerken fiyatlardaki dalgalanmalar da devam ediyor. Bu faktörlere rağmen iş yerlerinin kripto paralarla ödeme alma konusunda oldukça ilgili oldukları ortaya çıktı.

  • Kripto para ödeme sağlayıcısı Bitpay tarafından yapılan açıklamada, 2019 yılında Bitpay üzerinden toplam 1 milyar dolar değerinde kripto para işlemi yapıldığını ve bunların 135 milyon dolarının iş yerlerinde gerçekleştiği belirtildi.
  • 2019 yılında kripto para ödeme sağlayıcıları 4 milyar dolar değerinde bitcoin işlemlerine aracılık etti. Kredi kartlarıyla karşılaştığında (3,7 trilyon dolar) küçük bir rakam olarak görünse de Coinbase gibi firmalar iş yerleri için yeni ürünler geliştirmeye başladı.

Kaynak: Coindesk


Nacha, Ödemelere ait Bilgilerinin Paylaşılacağı bir Platform Geliştiriliyor

ABD merkezli takas kurumu Nacha, finansal hizmetler endüstrisi için ödeme bilgilerinin paylaşılabileceği blokzincir platformu Phixius’u geliştirdiklerini duyurdu.

  • Mevcut yapıda ödeme kuruluşları ve denetleyiciler arasında yürürlükte olan ikili anlaşmaların verimsizliği, geniş katılımlı bir bilgi paylaşım ağının oluşturulmasına engel oluyor.
  • Bu sebeple manuel süreçlerle gerçekleştirilen işlemlerde sahtekarlıklargerçekleşebiliyor.
  • Akıllı sözleşme destekli Phixius’un ISO 20022 mesajlaşma standardınave entegrasyon için API portalına sahip olması bekleniyor.

Kaynak: Finextra


B2B Blokzincir Ödemeleri Gerçekleştiren Paystand 20 Milyon Dolar Yatırım Aldı

Blokzincir tabanlı ödeme teknolojileri girişimi Paystand, B serisi yatırım turunda 20 milyon dolar değerinde yatırım aldı. Amerika ve Meksika pazarlarında faaliyet gösteren firma, «B2B Venmo» olarak biliniyor.

  • Payment-as-a-Service modeliyle, işletmeler için ticari ödeme araçları geliştiren Paystand, karmaşık işlem süreçlerini basitleştirerek hızlı bir çözüm sunuyor.
  • Paystand, işletmeler arasındaki transferleri anlık bir şekilde doğrulayarak gerçekleştiriyor. Paystand üyesi işletmeler ödeme ve fatura işleme süreçlerinde %50 tasarruf ediyorlar.
  • Paystand, son iki yılda seksen yeni kurumsal müşteri edindi. Firma yıllık gelirlerini 2,5 kat seviyelerine getirdi ve abone sayısında %240 artış kaydetti.

Kaynak: Finextra, VentureBeat


IRS Oyunlardaki Sanal Para Birimlerinin Vergilendirilmesinde Geri Adım Attı

Fortnite, Roblox ve benzeri çevrimiçi oyunların içerisinde oyuncuların birbirleri arasında transfer ettikleri ve özel içerikleri satın aldıkları V-Bucks, Robux ve benzeri sanal para birimleri IRS’in radarına girmişti.

  • IRS’in web arşivlerindeki açıklamaya göre oyun içi sanal para birimleri, gerçek para birimine dönüştürülebildiği için vergiye tabi bir para olarak sınıflandırılıyordu.
  • İnternet üzerinden oyun para birimlerinin geçerli olduğu bir çok kumarsitesinin olduğu biliniyor. Öyle ki, bu siteler reklamlarını bir çok oyuncunun takip ettiği Twitch ve YouTube yayıncıları aracılığıylayapıyorlar.
  • Güncellenen açıklamaya göre ise gerçek para birimine dönüştürülebilir varlıklar arasında sadece kripto paralar bulunuyor.

Kaynak: The Verge, CNN