Koronavirüs salgını hızla yayılmaya ve can almaya devam ediyor. Bugün itibariyle dünya çapında 76 bin vaka ve 2 binin üzerinde ölü görüldü. Alınan önlemler kapsamında birçok önemli etkinlik iptal edildi, birçok firma bölgedeki operasyonlarını durdurdu ve devletler salgına karşı önlemlerini artırmaya devam ediyor.

Birçok sektör bu salgınının daha fazla yayılmasını ve can almasını önlemek adına kafa kafaya vermişken blokzinciri sektörü de boş durmadı. Virüs tehdidiyle mücadele etmek için hastalığın patlak vermesinden bu yana çok sayıda blokzinciri tabanlı uygulama geliştirildi. Bu uygulamalar farklı şekillerde salgının yarattığı problemleri gidermeye çalışıyor.

Koronavirüs ile mücadele etmek adına yapılan teknolojik girişimlerden öne çıkanlar:

Çin merkezli blokzinciri girişimi Hyperchain, Shanzong adında, blokzinciri tabanlı bir bağış platformu geliştirdi. Bağışçılar yaptıkları yardımın her aşamasını bu platform sayesinde takip edebiliyor ve bağışların gerekli tıbbi ekipmanlar için harcandığından emin olabiliyor.

Çin merkezli sigorta şirketi Xiang Hu Bao ise blokzinciri teknolojisini koronavirüs sigorta talepleri işlemek için kullanıyor. Bu da evrak işlerine yardımcı olarak belgelerin klinikler arası teslimat ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Ayrıca yüz yüze teması da engelleyerek enfeksiyon riskini azaltıyor.

Alipay’in, Zhejiang İl Sağlık Komisyonu ve Ekonomi ve IT Departmanı’yla birlikte geliştirdiği blokzinciri tabanlı platformu salgın önleme malzemelerinin talebinin ve lojistiğinin gözden geçirilmesini, kaydedilmesini ve izlenmesini sağlıyor.

Acoer ise sağlık ve yaşam bilimleri enstitülerine dünyadaki virüs salgınını kolayca takip etmek ve görselleştirmek için blokzinciri teknolojisini kullanıyor.

Blokzinciri güvenli ve şeffaf yapısıyla sahteciliğe dayanıklı şekilde bilgiler sunabiliyor. Böylelikle teknoloji, salgın verilerinin doğru bir şekilde toplanmasını sağlar ve söylentileri ortadan kaldırır. Bu da vatandaşların salgınla olumlu ve makul bir şekilde baş etmelerine yardımcı olur.

Blokzinciri teknolojisi henüz salgının yayılmasını doğrudan önleyebilecek bir olgunlukta olmasa da bu gelişmeler, gelecekte yaşanabilecek benzer felaketler için umut veriyor.

Kaynakhackernoon