Covid-19 salgını tüm dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan virüs hakkında ilk uyarıyı Wuhanlı doktor Ai Fen yapmıştı.

Şu anda DSÖ tarafından pandemi ilan edilmesine yol açan virüsü farkedip bir salgın olabileceği sonucuna vararak yaptığı uyarıyla dikkat çeken Ai Fen, uyarıyı yaptıktan sonra Çin yetkilileri tarafından nasıl kınandığını anlatan bir röportaj verdi.

Yerel dergi Renwu’da yayınlanan röportaj Çin sosyal medyasında paylaşıldığı anda siliniyor. Kullanıcılar da bu sansürle mücadele için emojileri ve dağıtık defter teknolojisini kullanıyor. CNCB’nin Pekin muhabirine göre Dr. Ai Fen’in röportajı artık blokzincirinde saklanıyor.

Bu mücadele, Çinlilerin komünist rejime karşı direnmek için blokzinciri teknolojisini ilk kez kullanması değil. 2018 yılında da Çinli bebeklere verilen kaliteli aşılarla ilgili bir soruşturma hikayesi yine sosyal medyalardan silinince blokzincirine kaydedilerek korundu.

2019’un sonlarına doğru Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in kendisi de blokzinciri teknolojisi üzerindeki gelişmeleri teşvik etmişti. Ancak hükümetin bu teknolojiyi kitlesel gözetim sistemini artırmak için kullanışlı bir araç olarak gördüğü konusunda şüpheler var.

Blokzinciri teknolojisinin değiştirilemez ve şeffaf yapısı sansüre karşı ciddi bir mücadele şansı veriyor. Teknolojinin merkezi bir otoriteye bağlı olmaması kaydedilen verilerin herhangi bir yetkili tarafından kaldırılmasını önlüyor.

Blokzinciri koronavirüs ailesinden COVID-19 savaşta nasıl yardımcı olabilir?

Kaynakutoday