Elastos, koronavirüs salgınının yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için belirli sağlık bilgilerini kaydedecek blokzinciri tabanlı bir sistem inşa ediyor.

Hükümetler koronavirüs pandemisiyle mücadele etmek için çeşitli önlemler alırken gözler ülke içinde salgının yayılmasını büyük oranda önlemeyi başaran Çin’e çevrildi. Ancak blokzinciri şirketi Elastos DMA, Çin’de de iyileştirilmesi gereken noktalar olduğunu söylüyor.

Artık Çin’de binalara giriş yaparken güvenlik görevlilerinin vücut sıcaklığını ölçmesi ve giriş yapan kişinin son iki haftada enfekte olmuş alanları ziyaret edip etmediklerini QR kod aracılığıyla kontrol etmesi yaygın bir uygulama.

Ancak Eastos DMA, tüm bu verilerin merkezi veritabanlarına dayandığını, insanların verilere sahip olmadığını ve uygulamanın güvenlik görevlilerini virüse maruz bırakabileceğini söylüyor. Şangay merkezli blokzinciri firması da bu uygulamayı blokzincirine taşımayı teklif ediyor.

GreenPass adı verilen uygulama, merkezi olmayan bir deftere uyuşturucu testleri, vücut sıcaklıkları ve yapılan seyahatler gibi bilgileri kaydediyor. Blokzincirinin değişmezliği nedeniyle de bu bilgiler kurcalamaya dayanıklı, doğrulanabilir, izlenebilir ve özel olacak. Veriler şifrelenerek bulutta veya kullanıcının dijital imzasıyla erişebildiği diğer konumlarda depolanıyor.

Kullanıcılar uygulama aracılığıyla durumlarını önceden paylaşarak bir binayı ziyaret etmek için randevu alabilecekler. Bu da süreci tamamen kolaylaştıracak ve yakın temas riskini de azaltacak. Uygulamayı kullanırken QR kodu eğer yeşile dönerse bir sorun yok demek oluyor, ancak sarı ve kırmızı ortada bir problem olduğunu gösteriyor.

Elastos DMA kurucusu Brian Xin, bu sistemin teması azalttığını ve insanların hayatına kolaylık sağladığını söylerken platformun kesinlikle bir kullanıcı verisini depolamadığını da vurguluyor. Dolayısıyla merkezi sistemlerin aksine bu platform, kullanıcının herhangi bir izni olmadan verileri kullanamaz.

Koronavirüs salgını devam ederken devletler ve şirketler bunun yayılmasını önlemek için çeşitli çalışmalar yapmaya devam ediyorlar.

Blokzinciri koronavirüs salgınına karşı nasıl yardımcı oluyor?

KaynakDecrypt