Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre her yıl 400 milyon ton plastik üretiliyor ve bu değerin 2050’ye kadar iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. Verilere göre plastik ambalajların yüzde 40’ı çöpte, yüzde 32’si ise çevreye sızdı ve yeniden kullanılamadı. Blokzinciri teknolojisi çevreye zarar veren bu plastik atıkların geri dönüşümünü kolaylaştırabilir.

Geri dönüşüm zahmetli bir iş, tüm süreç verimsizliklerle dolu. Bunun yanı sıra bu sürece birçok paydaş dahil oluyor ve bir ürünün yaratılışından yok edilmesine kadar olan süreci izlemek için dijital veri eksikliği bulunuyor. Geri dönüşüm sürecindeki en büyük zorluklardan biri de bu, tedarik zinciri görünürlüğü ve izlenebilirliği.

New Jersey merkezli geri dönüşüm teknolojisi çözümleri sağlayıcısı RecycleGO, yaşam döngüsü boyunca izlenecek her tür geri dönüştürülebilir malzeme için bir platform oluşturmak amacıyla açık kaynaklı bir blokzinciri çatısı olan Hyperledger Fabric‘i kullanıyor. Şirketin geliştirdiği blokzinciri tabanlı sistem, merkezi olmayan bir defterdeki etkinliği görünür kılarak geri dönüşüm yolculuğu boyunca izlenebilirlik ve hesap verebilirlik sağlıyor.

Teknolojinin geri dönüşüm tedarik zinciri boyunca yer alan herkesin çevresel davranışlarını kaydeden, değiştirilemez bir kanıt sağlayacak. Ayrıca bu blokzinciri tabanlı geri dönüşüm programına katılanların tedarik zinciri optimizasyonuyla yüzde 15 ile 20 arasında bir tasarruf sağlaması da bekleniyor.

Şirket birçoğu 2025 yılına kadar yüzde 25 geri dönüştürülmüş içeriğe ulaşma sözü veren uluslararası markalar ile iş birliği yapıyor. 5 yıllık bir süre için bu iddialı bir hedef, zira şu anda geri dönüşüm oranı yüzde 8 civarında seyrediyor.

Blokzinciri teknolojisinin sunduğu şeffaflık, plastikleri oluşturulduğu andan itibaren izleyerek bu ürünlerin dağıtımından sorumlu olan üçüncü partileri kontrol etmeye ve plastiklerin akıbetinin ne olduğunu öğrenmeye olanak tanıyor. Böylelikle geri dönüşüm tedarik zincirinin en büyük problemlerinden biri olan şeffaflığa önemli bir çözüm getiriyor.

RecycleGO’nun hedefleri büyük. Blokzinciri teknolojisini geri dönüşüm tedarik zincirine entegre etmeye çalışanların sayısı arttıkça şirketin hedeflerine ulaşması kolaylaşacağı gibi çevre kirliliği de önemli ölçüde azaltışmış olacak.

Küresel plastik kirliliğiyle mücadele için kripto para

KaynakZDNet