Otomobil sektöründe tedarik zincirleri daha karmaşık hale geldikçe yönetimi de zorlaşıyor. Kullanılan yarı iletkenlerin sayısı aniden yükseldikçe de bu tip zorlukların daha çok artması bekleniyor.

Bu zorlukların üstesinden gelmek için otomobil ve çip üreticileri bir araya gelerek yenilikçi teknolojilere yöneliyorlar.

Hondo Motor, General Motor ve 2000’den fazla üyesi bulunan SEMI gibi organizasyonları içeren “Mobility Open Bockchain Initiative” önümüzdeki birkaç yıl içinde her biri geliştirilmekte olan tedarik zinciri yönetim sistemlerini bir araya getirecek. Bu da üretim ve nakliye sürecinin her aşamasında çiplerin ve diğer bileşenlerin izlenmesini sağlayacak.

Blokzinciri teknolojisi, otomobil üreticilerinin tek bir şirketin tam olarak kavrayamayacağı kadar büyük ve karmaşık olan sınır ötesi tedarik zincirlerini ele almasına yardımcı olmak için kullanılacak.

Bu özellikle üretimi birden fazla ülkeye bölünmüş çipler ve elektronik bileşenler için faydalı olabilir. Zira tek bir arabada kullanılan çip sayısı otomobil teknolojisi geliştikçe bir hayli arttı. KMPG, otomotiv yarı iletkenleri pazarının 2040’a kadar 200 milyar dolar değerine ulaşmasını bekleniyor.

Sektördeki sahtecilik ise başka bir problem. Sahte üretici adları veya kalite güvencelerine sahip sahte yongalar ABD yarı iletken şirketlerini yılda 7,5 milyar dolar zarara uğratıyor. Blokzinciri teknolojisinin şeffaf yapısı sayesinde bunun gibi sorunların da üstesinden gelmesi bekleniyor.

Birçok otomobil ve çip üreticisinin dahil olduğu projeye göre ürünler ve yarı iletken üretim ekipmanları iki boyutlu bir barkodla etiketlenecek. Sürecin her adımında bunlar taranabilecek ve ürünlerin nereye gönderildiği ya da hangi ekipman üzerinde işlendikleri gösterilecek. Şirketler, doğru ürünleri aldıklarını onaylamak için sisteme erişebilecekler.

Böylece geri çağırma gerektiren bir kusur ortaya çıkarsa otomobil üreticileri sorunlu parçaların izlediği yolu daha kolay takip edebilecekler. Şu anda, şirketlerin bu bilgileri kendi başlarına takip etmesi gerekiyor, bu da sorunun kökenine inmenin zaman alıcı bir süreç olabileceği anlamına geliyor.

Blokzinciri teknolojisi telekomünikasyondan sağlık alanına kadar geniş bir çapta kullanılmaya başlandı. Özellikle tedarik zinciri sorunlarının çözümü için değerlendirilmek istenen teknoloji otomobil endüstrisine de yeni bir soluk getirecek gibi görünüyor.

Volvo’dan tedarik zinciri izlenebilirliği için blokzinciri yatırımı

KaynakNikkei Asia