Almanya Ekonomik İşler ve Enerji Bakanlığı, Reiner Lemoine Enstitüsü tarafından elektrik ticaretinde blokzinciri teknolojisinin uygulanmasına odaklanan üç yıllık bir araştırma projesini finanse edecek.
Almanya, tüketimi petrol, doğal gaz ve kömür gibi fosil tabanlı sistemlerden yenilenebilir kaynaklara kaydırmak için enerji geçişini sürdürmeye kararlı görünüyor.
Enerji ticaretinde, geleneksel enerji kaynakları ile kamu hizmetleri piyasasından elektrik alınıp satılabiliyor ve talebi ayarlamak için elektrik santralleri açılıp kapatılabiliyor. Yenilenebilir seçeneklerse, ister rüzgar ister güneş olsun, daha öngörülemezdir ve talebe göre kolayca ayarlanamaz. Bu da elektrik arz ve talebi arasında büyük bir dengesizlik yaratır.
Bu sorunun üstesinden gelmek için enerjinin mümkün olduğunda yerel ve doğrudan ticaretinin yapılması gerekiyor. BEST projesi, fazlalıkların ve darboğazların gerçek zamanlı olarak birbirini dengeleyebileceği yerel elektrik ticaretini destekleyen bir elektrik piyasası sağlayıcı sistemi (SMBS) geliştirerek bunu çözmeyi planlıyor.
SMBS’in geliştirilmesi, optimal açık artırma mekanizması ve bunun mevcut enerji yasasına nasıl uyacağı gibi konuları ele alacak.
Yazılım, prototip aşamasında sanal olarak test edilecek ve ardından tüketiciler ile üreticileri gerçek bir teknik sisteme bağlayan laboratuvar simülasyonu yapılacak.
Enerji ticaretinde blokzinciri teknolojisini uygulamanın avantajı, teknolojinin diğer herhangi bir uygulamasında olduğu gibi, her işleme benzersiz bir imza atanmasıdır. Bu da zamanla herhangi bir kuruluşa bağlı olmayan merkezi olmayan bir sistem oluşturur.
BEST proje yöneticisi Norman Pieniak’ın konuya yönelik: “Blokzinciri, enerji geçişi açısından ilginçtir çünkü elektriğin doğrudan üreten ve tüketen sistemler arasında ticaretini sağlar. Dalgalanmalara çok daha esnek tepki verebildiğinden, tüm enerji sistemi bu eşler arası ticaretten faydalanır.” ifadelerini kullandı.
Mitsubishi P2P enerji ticareti için blokzinciri geliştiriyor