Mitsubishi Electric ve Tokyo Teknoloji Enstitüsü eşler arası (P2P) enerji ticaretini kolaylaştırmak amacıyla bir blokzinciri platformu geliştirmek için ortaklık kurdu.

Platform mevcut bir blokzincirine dayalı uygulama değil, P2P enerji ticareti için özel olarak tasarlanmış yeni bir blokzinciri ürünü.

2012 yılında Japonya hükümeti, güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir elektrik üreticilerinin kamu hizmetlerine sabit bir fiyattan elektrik satmasını sağlayarak yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımı teşvik etmek amacıyla tarife garantilerini (FIT) uygulamaya koymuştu. Ancak bu yasa, 2019’un sonlarından bu yana aşamalı olarak kaldırılıyor. Bu da enerji üreticilerinin kamu hizmetleri ile yaptıkları sözleşmelerin sona ereceği, böylece piyasa fiyatlarının geçerli olacağı ve yeni alıcılar bulmaları gerektiği anlamına geliyor.

Mitsubishi Electric‘in sistemi, enerji tedarikçilerinin fazla güneş enerjilerini kolayca alıp satmalarına izin vererek P2P enerji ticaretini etkinleştirmeyi amaçlıyor.

Girişim, enerji tedarikçileri ve hane halkları arasındaki alım ve satım siparişlerini optimum şekilde eşleştirerek bir ticaret ortamı yaratacak. Tasarlandığı şekilde, bazı durumlarda satıcılar teklif fiyatlarından fazlasını alabilecek ve alıcılar da teklif fiyatlarından daha az ödeme yapabilecek.

Projede Tokyo Teknoloji Enstitüsü blokzincirinin Ar-Ge’si ve takas algoritması üzerine çalışırken Mitsubishi Electric P2P enerji ticaret sistemini ve işlem tamamlama işlevlerini tasarladı.

Blokzinciri ile nasıl enerji pazarı oluşturulur?

KaynakLedgerInsights