Avustralya merkezli blokzinciri firması Power Ledger ve emlak çözümleri sağlayıcısı OP Properties tarafından geliştirilen proje, Avustralya’nın ilk karbon nötr apartman girişimi olacak.

Geliştirilen projeyle birlikte insanlar sadece yeşil enerji kullanan bir binada oturmakla kalmayacak. Vergi ve bina bakım ücretlerinde indirim olabileceği gibi pazarlama teşviki de sağlanacak.

Proje kapsamında yapılacak olan Montreal Commons adlı apartmanda 39 daire ve 1 kafe bulunacak. Bina karbon nötr olabilmek için geliştirici tarafından finanse edilen çatı üstü güneş panelleri ve yerel pil depolaması kullanıyor. Bu da elektrik perakendecisi Change Energy tarafından sağlanan yeşil enerji ile tamamlanıyor.

Üretilen fazla güneş enerjisi, tesis içi pillerde depolanabilecek ve apartman sahipleri tarafından Power Ledger’in blokzinciri tabanlı enerji ticaret platformu aracılığıyla satılabilecek. Kullanıcılar gerekirse elektriği geri de alabilecekler. Elektrik ticareti konusunda uzman olan Power Ledger, Avustralya Hükümeti tarafından 2,5 milyon dolarlık hibe kazanmıştı.

OP Direktörü Luke Parker, geliştiricinin çatı üstü güneş enerjisi sisteminin tüm kurulum maliyetlerini karşılayacağını söylüyor. Tesis mülkiyeti ise her daire sahibi yerine mülkten sorumlu yönetim şirketine devredilecek.

Power Ledger dünyanın birçok yerinde blokzinciri tabanlı projelere imza atmış bir firma. Avustralya merkezli şirket Taylan’da enerji ticareti altyapısını geliştirmek için Tayland Dİjital Enerji Geliştirme ile ortaklık kurmuştu. Ayrıca Fransa’da da yine blokzinciri tabanlı bir enerji ticareti platformu geliştirmek için yenilenebilir enerji tedarikçisi ekWateur ile ortaklık kurmuştu. Şirketin yaptığı ortaklıklar ABD, Hindistan ve Japonya’ya da ulaştı.

Yenilenebilir enerji takası için blockchain kullanılabilir

KaynakLedgerInsights