İspanyol bankası BBVA CEO’su Carlos Torres, geçtiğimiz hafta içinde yaptığı açıklamada, Blockchain’in “henüz olgunlaşmadığı ve büyük engellerle yüzleşmek zorunda olduğu” yönünde görüşlerini paylaştı.
Bankalar her ne kadar dağıtık defter teknolojilerine ilgi duysalar da, mevcut sistemleri Blockchain’e taşıma konusunda temkinli davranmayı sürdürüyorlar. Blockchain’in piyasalar üzerindeki etkisi ve geçerliliği Kanada Merkez Bankası (BoC), Rusya Merkez Bankası ve Hollanda Merkez Bankası DNB gibi büyük oyuncular tarafından da geçtiğimiz dönemlerde sorgulandı.
Blockchain gerçekten de ülkeler arası ödemelerin etkinliğini artırabilir ve aracı şirketleri ortadan kaldırarak maliyetleri azaltabilir ama, bunun öncesinde kendini sektörel ölçekte kullanıma hazır bir araç olarak kanıtlaması gerekiyor. Tüm bunların ötesinde, bankalar şu aşamada aldıkları komisyon ücretlerinden vazgeçmekten pek de memnun kalmayacaklardır.
Ripple örneği tek başına yeterli mi?
Peki, bu noktada nasıl bir uzlaşı sağlanabilir? İşte tam burada Ripple ön plana çıkıyor. 2012 yılında kurulan Kaliforniya merkezli bir ödeme girişimi olan Ripple, büyük finansal şirketler arasındaki transferleri kolaylaştırmaya odaklanıyor.
Ripple, finans kurumları arasında sınır ötesi fiat transferlerini kolaylaştırmak için aracı şirket konumundaki xRapid ile ana akım finans sistemine öncülük etmeyi amaçlıyor. Platform, son zamanlarda döviz alım satımcılarını kullanmak zorunda kalmadan işlem maliyetlerini yüzde 40-70 oranında koruduğunu kanıtladı. Ayrıca bu işlemlerin hızının iki dakikadan biraz fazla olması hayli etkileyici. Bunu McKinsey araştırması ile karşılaştırırsak, standart uluslararası ödemeler üç ila beş gün içerisinde tamamlanıyor.
Uzmanlar, Blockchain’in kendini kanıtlaması gereken birçok alan olduğu konusunda uzlaşıyor. Blockhain’e geçme fikrine uzun süredir soğuk bakan SWIFT dışında, bazı bankaların da bu fikir hakkında kötümser olduğu biliniyor.
Her şeyden önce, Blockchain bazlı para transfer etme yollarına geçiş, bankalar için önemli bir gelir kaynağı olan komisyon ücretlerinden vazgeçmek anlamına geliyor. Şu sıralar, Santander’in İngiltere müşterileri, One Pay FX sistemi sayesinde bu transferleri hiçbir ek ödeme yapmıyorlar. Ama genele baktığımızda, herhangi bir bankanın sınır ötesi para transferleri için kestiği komisyon ücretlerinin 25 ila 35 dolar arasında olduğunu görüyoruz.
Konuyla ilgili Stephen O’Neal imzasıyla Coin Telegraph’ta yer alan ayrıntılı analize buradan ulaşabilirsiniz.