Saadettin Konukseven ve Tuna Özen’in kaleme aldığı 50 Yıllık Hayal: Bitcoin adlı kitap, Ayn Rand’ın klasikleşmiş kitabı Atlas Vazgeçti’de öne sürdüğü argümanları Bitcoin gerçeğiyle karşılaştırıyor ve “Ayn Rand yanıldı, Atlas hiç vazgeçmedi!” diyor.
Fransız İhtilali ile ulus devlet çağının Bitcoin ile kapanmış olması mümkün mü? Saadettin Konukseven ve Tuna Özen tarafından kaleme alınan 50 Yıllık Hayal: Bitcoin, kripto para ekonomisinin dünyaya etkisini cesur fikirlerle ele alıyor. Ayn Rand’ın ünlü eseri Atlas Vazgeçti’ye yapılan göndermeyle başlayan kitapta, bugün medyanın gündeminden düşmeyen “Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto kim?” sorusu, Ayn Rand’ın kitabında sıkça sorulan “John Galt kim?” sorusuna benzetiliyor.
“Bitcoin bir yazılım devrimi olsa da aslında bir fikri devrim.” görüşünü savunan yazarlar, kripto paranın ayrıca devletlere, bankalara, tapu kurumlarına, noterlere ve ayrıca diğer tüm aracılara karşı bir devrim olduğunu öne sürüyor. Fransız İhtilali’nin sebep olduğu çağ değişikliğinin ancak bir asır sonra anlaşıldığına dikkat çeken kitap, “Bitcoin devriminin ulus devlet çağını sona erdirdiğini tarih ancak 100 yıl sonra yazacak.” iddiasını paylaşıyor.
Bitcoin’in yazılımcılar tarafında farklı, ekonomistler tarafından farklı, hukukçular tarafından çok daha farklı şekilde tanımlandığını belirten kitap; paranın kökenine inip, ne olduğunu anlamadan Bitcoin’i ve kripto parayı anlamanın pek mümkün olmadığını ifade ediyor. MediaCat Yayıncılık’tan çıkan 50 Yıllık Hayal: Bitcoin, mağazalardan ve online kitapçılardan temin edilebiliyor.