Blockchain her geçen gün potansiyelini daha da çok artırırken, bu teknolojinin kullanım alanları da aynı hızda genişliyor.

Merkezi olmayan veritabanınıdan yararlanan Blockchain teknolojisi, birçok farklı sektörde kendine aktif bir şekilde yer bulabilir. Forbes’ta yayımlanan makale, Blockchain yardımıyla çok daha verimli hale gelecek sektörlere değiniyor ve çözüm yollarının üzerinde duruyor.

1 – Bankacılık

Birçok insan Blockchain sözcüğünü duyduğunda aklına ilk gelecek şey Bitcoin olacağı için, bankacılık sektörünün bu listede kendine yer bulması sürpriz değil. Blockchain bankacılık kayıtlarını saklamak için güvenli bir yol olmasının yanı sıra, sağlanan ademi merkeziyetçi yapı sayesinde, para transferlerinin çok daha hızlı ve maliyetsiz bir şekilde gerçekleşmesini mümkün hale getirecek.

2 – Sağlık Hizmetleri

Sağlık Hizmetleri kapsamında yaşanan sıkıntılardan birçoğu doktorların ve sağlık hizmeti sağlayan kurumların, kayıtlarınıza kolay bir şekilde erişebilmesini sağlayan bir Blockchain sistemi ile çözülebilir. Kağıt evraklar ve dijital kayıtların aksine, Blockchain üzerinde oluşturulacak olan bu sistem, insanları doğumdan ölüme kadar takip eden aralıklıksız bir bilgi akışı sağlayabilir. Bir hastanın tüm kayıtlarının güvenli şekilde aynı Blockchain üzerinde depolanması, acil durumlarda doktorların hayat kurtaran bilgilere erişmesine yardımcı olacaktır.

3 – Politika

Blockchain’in seçim sürecine dahil edilmesiyle, hileli oylar, seçim usulsüzlükleri, rakip hükümetler veya terörist grupların seçimi sabote etmesi gibi istenmeyen olaylar tamamen geçmişte kalabilir. Blockchain teknolojisi seçmen kayıtlarından, kimlik doğrulamaya kadar her süreci şeffaf hale getirerek seçimleri çok daha güvenli hale getirebilir.

4 – Emlak sektörü

Gayrimenkul alım ve satımlarında işleme konan evraklar belli olsa da, Blockchain teknolojisi süreci çok daha basit hale getirebilir. Fon dahil olmak üzere, önceden belirlenen koşullar sağlandığı takdirde akıllı sözleşmeler alım/satım sürecini başlatıp, sonlandırabilir. Üstelik tüm belgeler güven içinde saklanabilir.

5 – Hukuk

Evrakların saklanması ve geri çekilmesinin yanında, bu belgelerin aslını doğrulamak da hukuki süreçlerde kilit fonksiyonlar arasında yer alıyor. Blockchain teknolojisinin yardımıyla yasal evrakların kanuna uygunluğu ile ilgili tüm sorunlar, bu belgelerin doğrulanması ve güvenli bir şekilde saklanmasıyla ortadan kaldırılabilir.

6 – Güvenlik

Bulut üzerinde oluşturulacak merkezi olmayan bir veri depolama alanı, son birkaç yıldır büyük şirketlerin yaşadığı veri skandallarının engellenmesine ve bilgilerin güvenli bir şekilde saklanmasına yardımcı olacaktır. Blockchain temelli bir şifreleme sistemiyle, veriye izinsiz erişim neredeyse imkansız hale gelebilir.

7 – Hükümet

Blockchain teknolojileri bürokratik çıkmazların ve devlet kurumlarındaki yolsuzlukların önüne geçilmesinde önemli rol oynayabilir. Örnek olarak gazilere, işsizlere, kimsesizlere verilen yardımların daha doğru şekilde dağıtılması sağlanarak, olası dolandırıcılık ve israfların önüne geçilebilir. Yönetimde güvenlik ve şeffaflık sağlanırken, akıllı sözleşmeler kullanılması devlet fonlarının daha verimli harcanmasına yardımcı olabilir.

8 – Kiralama ve ortak kullanım

Blockchain, aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak, mal ve hizmetlerin kiralanması ve paylaşılması için eşler arası ağlar oluşturabilir.

9 – Hayır Kurumları ve Yardım Kuruluşları

Birçok insan yardım kuruluşlarına bağış yapmak istese de, yaptıkları yardımın gerçekten ihtiyaç sahiplerine eriştiğinden emin olmak istiyorlar. Hayır kurumları, bağışçılara paralarının belirtilen kişi ve yerlere gittiğini kanıtlamak için akıllı sözleşmeler kullanabilir.

10 – Eğitim

Uzaktan eğitimin gücü arttıkça, öğrencilerin bilgi dökümlerini ve eğitim kayıtlarını doğrulayacak bağımsız bir sisteme olan ihtiyaç da artıyor. Oluşturulacak Blockchain tabanlı bir sistem, eğitim kayıtları için adeta bir noter görevi görerek, işverenlerin ve diğer eğitim kurumlarının güvenli kayıtlara ve bilgi dökümlerine erişebilmelerine olanak tanıyacaktır.