Blockchain kavramı halen birçok insana çok yabancı bir terim olsa da, bu yenilikçi teknoloji bankacılık ve finans sistemlerini kökten değiştirme potansiyeliyle bir adım öne çıkıyor.
Blockchain’in finans sektöründe ana akım haline gelmesi için henüz birkaç yıl olduğunu söylemek mümkün. Peki, günümüzün kredi sağlayıcı firmaları, Blockchain teknolojisini kullanarak iş kollarını nasıl geliştirebilirler? Banking Tech son makalesinde buna değiniyor:
Hızlı onay imkanı
Blockchain teknolojisinin kullanımı sayesinde kredi ve kredi kartı başvuruları için daha hızlı onay alınabilecek. Normalde bu sürecin kredi veren kurumlar için oldukça uzun ve maliyetli bir süreç olduğunu unutmamak gerekiyor.
Kredi puanlama, ödeme fişleri ve banka ekstrelerinin kullanımı, bir krediyi onaylamak için giderek daha az önem taşıyacak. Akıllı sözleşmeler sayesinde, borç verenler işlemleri ve karşı tarafların meşruluğunu doğrulayabilecekler. Ayrıca rutin hesap yönetimi görevlerini neredeyse anlık olarak gerçekleştirme imkanıyla, maliyetler ve işlem süreçleri hatırı sayılır miktarda düşecektir.
Çok daha hızlı ödemeler
Hızlı onay süreciyle benzer bir şekilde, müşterilerin ödemelerini de daha önce olmadığı kadar hızlı almaları gerekiyor. Şu anda bu sektörün ön saflarında yer alan My Jar ve Wonga gibi şirketler, 15 dakika içinde finansman sağlarken, Blockchain ile anında para transferleri yapabiliyorlar. Blockchain teknolojisini kullanan kredi sağlayıcı kurumlar, onay sürecinin ardından fon sağlama aşamasında, merkezi bankalarla olan ilişkileri sırasında çıkabilecek pürüzlerden de kurtulmuş olacaklar.
Daha fazla güvenlik
Siber saldırı ve çevrimiçi dolandırıcılık tehdidi her geçen yıl artarken, Blockchain tabanlı bir bankacılık sistemi büyük önem kazanıyor. Bitcoin gibi kripto paraları, çok sayıda Bitcoin kullanıcısının bilgisayarlarında saklayan bir genel defter (public ledger) olarak çalışan Blockchain, bu yönüyle hack’lenmesi neredeyse imkansız, merkezi olmayan bir sistem sunuyor.
Geniş kitlelere erişme imkanı
Geleneksel bankacılık sisteminde, kredi sağlayıcı şirketler sadece birkaç ülkede bulunan müşterilerine borç verebiliyorlar. Blockchain merkezli yeni bankacılık sisteminde, örneğin İngiltere’deki bir kredi sağlayıcı kolayca dünyanın diğer ucundaki herhangi bir müşterisine kredi verebilecek. Blockchain teknolojisi sayesinde iş süreçleri çok daha kolaylaşırken, müşteriler dünyanın dört bir yanından geniş bir ürün/hizmet yelpazesine ulaşabilecekler.