Deloitte 2018 Küresel Blockchain Araştırmasına göre şirketlerin yüzde 39’u Blockchain teknolojisinin aşırı abartıldığını düşünüyor.
ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Meksika, Almanya, Fransa ve Çin’den yıllık 0,5 milyar dolar veya daha fazla gelir elde eden firmalarda görev yapan ve Blockchain alanında fikir sahibi 1000’in üzerinde yöneticiyle gerçekleştirilen Deloitte Küresel Blockchain Araştırması sonuçlandı.
“Kurumsal dijital katılımcıların Blockchain’in yeteneklerine olan ilgisine rağmen, geniş küresel örneklemin yaklaşık yüzde 39’u Blockchain’in gereğinden fazla abartıldığı gözlendi.” diyen raporda, “ABD’de bu oran yüzde 44’ün üzerine çıkıyor. Deloitte tarafından 2016 yılında gerçekleştirilen ankette bu oran yüzde 34 seviyesindeydi.” ifadeleri dikkat çekiyor.
Büyük dört danışmanlık şirketinden biri olan Deloitte’in görüşüne göre, bu algının sebebi kısmen son bir buçuk yıl içinde token değerlerinin sıçrama seviyesinde yükselmesinden kaynaklanıyor. Ankete katılanlar, token sistemiyle işleyen ve merkezi olmayan bir muhasebe teknolojisini yalnızca açık Blockchain’lerin teşvik katmanıyla birleştiriyor. Ek olarak, bu durum Blockchain alanında daha pragmatik bir görüşün hakim olmaya başladığı şeklinde yorumlanabilir.
Deloitte’e göre, ortaya çıkan bu veriyi, Blockchain teknolojisinin yanlış yönde ilerlediği şeklinde okumamak gerekiyor: “Blockchain halen gelişmesinin ilk evrelerinde ve olgunlaşma için bu süreçlerin yaşanması şaşırtıcı değil.” Aynı araştırmada, Blockchain teknolojisine 10 milyon dolar veya daha fazla yatırım yapan şirketlerin oranının çift hanelere ulaşması da bu görüşü destekliyor. ABD’de katılımcıların yüzde 13’ü, şirketlerinin bu yıl Blockchain teknolojisinde 10 milyon dolar ya da daha fazla para ayırdığını belirtiyor. Birleşik Krallık’ta ise bu oran yüzde 15’e ulaşıyor.