Bulut bilişim devi Red Hat, yazılım kullanımını denetlemek için Blockchain tabanlı bir sistem kurmak istiyor.
Red Hat’e göre, bir bulut platformunda yazılım satmaya yönelik yeni pazarlama modelleri, yeni kullanım izleme yöntemleri gerektiriyor. Şirketin ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’ne geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı patent başvurusuna göre, Blockchain teknolojisi kullanılarak kullanım kaydı verimli bir şekilde depolanabilir.
Patent detaylarında, Blockchain’in belirli bir platformdaki işlemleri nasıl izleyeceği özetlenirken, Blockchain üzerindeki her bir işlem şirketin hizmetlerini kullanan bir müşterinin ürün örneğini temsil ediyor.
Müşterilerin yazılım kullanım süreleri Blockchain sayesinde verimli bir şekilde takip edilecek
Yazılım ürünleri bugüne kadar yıllık olarak lisanslandırılıyordu. Müşteri önceden belirlenmiş bir ücreti ödüyor ve ilgili yazılım ürününü bir yıllığına kullanma hakkına sahip oluyordu. Ne var ki artık lisansları zamana veya kullanım sayısına göre fiyatlandırma imkanı mevcut. Günümüzde, belirlenen bir zaman dilimi içindeki kullanım sayısına göre fiyatlandırma yapmak mümkün oluyor. Başvuruda verilen örnekte, Blockchain üzerinde tutulan bir faturalandırma kuralında, belirlenen bir zaman aralığı içinde bir veya daha fazla yatırım oturumu tespit edilerek, fiyatlandırma yapılabiliyor.
Yine patent açıklamasına göre, kayıtları oluşturmak için herkes tarafından kabul gören bir yöntem kullanıldığı sürece, Blockchain teknolojisi gerçek yazılım örneği kullanımını doğru bir şekilde kaydedebilir. Üstelik Blockchain’in değişmezlik özelliği sayesinde, bu kayıtlara sonradan müdahale edilmesi de engellenebilir.
Red Hat’in oluşturmak istediği sistem, müşterilerin izlemeyi etkinleştirmek için yeni altyapı oluşturmasını gerekliliğini ortadan kaldırarak, satıcıların farklı ağlardaki kullanımı izlemelerine yardımcı olabilir.