Dünyanın en büyük bankalarının oluşturduğu 75 üyelik bir grup, ödeme teknolojileri alanında hızla yükselen yeni rakiplerle mücadele etmek amacıyla Blockchain teknolojisini benimsiyor. Kurulan Blockchain ağı, lisanslı bankacılık sektörünün dağıtık defter teknolojilerindeki en büyük uygulaması olarak tarihe geçecek.
Aralarında Société Générale ve Santander gibi bankacılık devlerinin de bulunduğu 70’in üzerinde banka daha Bankalararası Bilgi Ağı (Interbank Information Network – IIN) adıyla kurulan Blockchain ağına katılıyor. JPMorgan, Royal Bank of Canada ve ANZ’nin 11 aydır pilot testlerini sürdürdüğü bu sistemin asıl amacı ise hatalı veya ek uyumluluk sorgulamasına tabi ödemelerde süreçleri daha hızlı hale getirmek.
Bankalar arasında ortak erişime açık bir defter tutulmasının, yasal uyumluluk sorgulamaları, hatalı adresler ya da eksik veriler gibi ödemeleri bazen haftalarca geciktirebilen sorunların önüne geçebileceği fikriyle geliştirilen bu Blockchain ağı üzerinden bankaların günde yaklaşık 14.500 ABD Doları cinsinden ödeme işlemi sağlaması bekleniyor. Bankalara sektörü dışından gelen rekabette en önemli konu başlığının ödemeler olduğunu hatırlatan JPMorgan Banka Analisti Jason Goldberg, “Ödeme teknolojilerini sektör içinde tutabilmenin yollarından biri de Blockchain.” diye konuştu.
Ödeme hizmetini teknoloji desteğiyle daha ucuza sunan FinTech girişimlerinin kazandığı pazar payına dair kapsamlı bir araştırma verisi bulunmasa da, bankaların sınırlar arası ödemeler konusunda en dişli rakiplerinden biri olan İngiltere merkezli TransferWise’ın her ay 3 milyar pound üzerinde işlem hacmine ulaşması önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor.
JPMorgan Hazine Hizmetleri’nde küresel ödeme ve alacakların küresel başkanı Emma Loftus, bankalar arasında kurulan IIN ağının, finans kuruluşlarına işlerini güvence altına alma konusunda destek olacağını söyledi ve ekledi: “Banka dışı aracı kuruluşların işaret ettiği şikayetlerin başında, sınır ötesi ödeme mekanizmasında yaşanan aksaklıklar geliyor. Blockchain gibi teknolojilerin bu gibi sorunların önüne geçmesiyle birlikte, bu pürüzleri kendimiz giderebiliriz.”
Financial Times haberine göre Loftus, toplamda verilen ödeme talimatlarının yalnızca “küçük bir yüzdesinin” beklemeye alındığını, ancak herhangi bir sorunu çözmenin iki haftaya kadar sürebildiğini ve bunun müşteriler açısından önemli bir sıkıntı haline geldiğini ifade etti.