Bankalararası Kart Merkezi (BKM) İş Geliştirme Mühendisi Enes Türk, yakın dönemde dikkat çeken sekiz yeni Blockchain uygulamasını daha Medium üzerinden yayınladı. 

1. Qtum

Bitcoin ve Ethereum, yönetişim, ekonomi ve güvenlik konusundaki sorunlarını gidermek için yoğun çaba harcarken, Qtum Proof-of-Stake konsensus algoritmasında büyük aşamalar kaydetti. Yeni nesil blockchainin temsilcilerinden Qtum, Bitcoin ve Ethereum’un en iyi özelliklerini bir araya getirerek güvenli bir akıllı sözleşme çözümü sunuyor.

Geçtiğimiz günlerde, x86 sanal makinesini piyasaya süren Qtum aynı zamanda mobil cihazlarda da merkezsiz uygulamaları çalıştırmayı sağlıyor. Bunlara ek olarak Qtum, Lightning Network (çapraz bloklu bir verimlilik protokolü) ile birlikte çalışabilirliği (interoperability) ve ölçeklendirme için SegWit desteği sunuyor.

Qtum’un 2019’da piyasaya sürmeyi planladığı QtumX, Proof-of-Authority konsensüs algoritması ile kurumsal çözümlere odaklanacak. QtumX, kurumsal kullanıcılar için daha kullanıcı dostu olmakla birlikte geliştiricilerin günlük yönetim işlemleri ve diğer operasyonel faaliyetlerde akıllı sözleşmelerden yararlanmalarını sağlayacak.

Amazon ile yapılan entegrasyon sonucunda AWS üzerinde Qtum uygulamaları geliştirilebiliyor. Amazon Machine Image (AMI) üzerinden akıllı sözleşmelerinizi verimli ve düşük maliyetli bir şekilde geliştirip, dağıtık uygulamalarınızı tasarlayabilirisiniz.

Qtum ile ilgili detaylı gelişmelere buradan ulaşabilirsiniz.

2. TRON

Netflix gibi yeni ve yıkıcı platformlar alışkanlıkları değiştirip bütün ilgiyi kendi üzerlerine çekerken, rakipleri ile arasındaki farkı gün geçtikçe daha da çok açıyor. TRON ise bunu bir adım daha ileri götürmeyi hedefliyor.

TRON, platform üzerinde hangi içeriğin barındırılacağını ve kullanıcıların hangi içeriği nasıl tüketebileceğini seçen merkezi bir varlık yerine, bu sorumluluğu kullanıcılara vererek, aracılardan arındırılmış, koşullarının tamamen kullanıcılar tarafından belirlendiği merkezi olmayan bir platform sunuyor.

TRON, adını son dönemde yaptığı BitTorrent satın alımı ile duyurmuştu. Kendisini her gün geliştiren TRON kendisini dünyanın en büyük merkezi olmayan ağlarından biri haline getiren Project Atlas’ın lansmanını yapıyor.

İçerik ekosisteminde TRX’in adını daha çok duymaya başlayacağız çünkü insanlar bugünün açık büfe tarzı abonelik modeli yerine kendileri tarafından düzenlenmiş içerik aboneliği modeline geçiyor.

3. Aelf

Aelf, ölçeklenebilir blockchain ve merkezi olmayan bir bulut bilişim ağı oluşturuyor. Saniye başına işlem sayısını (TPS) artırarak blockchain uygulamalarını daha kullanılabilir hale getirmek istiyor.

Ethereum ve Bitcoin gibi büyük blockchainler çift haneli TPS’i yakalamakta zorlanırken, Aelf bu sorunu her bir düğümü birden fazla bilgisayara yayılmış iki kümeye ayırarak 15.000’in üzerinde işlem sınırını geçmiş durumda. Aelf’in amacı, büyük hacimli verilerle çalışan işletmeler için blockchaini daha uygun bir teknoloji haline getirmek.

4. Veridium

Blockchain’in olumlu yönde etkilediği diğer sektörler ise çevre ve sürdürülebilirliktir. Çevreci bir blockchain şirketi olan Veridium, Fortune 500 şirketleri için sürdürülebilirlik çözümleri üretirken IBM ile işbirliği yapıyor.

EcoSmart Labs tarafından geliştirilen bir dizi özel protokolü kullanarak, karbon emisyonunu bireysel ve kurumsal seviyede tokenlaştıran bu proje, çevresel ticaret pazarına yeni bir likidite alternatifi sunuyor. Kendi tokenlarına ait karbon emisyonunu bile hesaplayan bu proje, proof-of-work dolayısıyla tüm blockchain endüstrisinin üzerinde dolaşan “çevreci değil” algısını yıkmayı hedefliyor.

5. Devery

Devery, varlıkların ve hizmetlerin blockchain tabanlı doğrulanmasını sağlayan açık kaynaklı bir protokoldür. Alibaba’nın en yakın rakibi konumunda bulunan Çinli e-ticaret firması JD.com’un hızlandırma programından çıkan Devery, doğrulama işlemi için sakladığı varlıklar ve hizmetlere unique değerler vererek blockchain üzerine kaydediyor.

Devery, e-ticaret siteleri, lüks ve özel ticaret mecralarında yaşanan sahtecilik olaylarını önlemek için sağladığı açık kaynak kodlu araçları sayesinde uygulamalara entegre edilebilir.

6. MediBloc

Sağlık sektörü en baştan beri blockchainin yıkıcı etki yapacağı alanlar arasında gösteriliyor. MediBloc, merkezi olarak depolanmış sağlık verilerinin özerkleştirilmesini amaçlıyor.

Tıbbi veri paradigmasına kullanıcı dostu bir yaklaşım sunan MediBloc sayesinde kişiler kendilerine ait sağlık verilerinin paylaşımını yöneterek, bu işlemlerden para kazanabiliyorlar. Yine açık kaynak kodlu bir proje olan Medibloc’un hedef ekosisteminde tıbbi kurumlar, araştırma merkezleri, sağlık hizmeti sağlayıcıları ve sigortacılık şirketleri bulunuyor.

7. Cardstack

Blockchain ile tanışacağımız yeni iş modellerinin nasıl oluşturulabileceği konusunda güzel bir fikir veren Cardstack uygulaması, her bir platformu ya da dağıtık uygulamayı bir kart olarak simgeleyerek iş akışları/modelleri oluşturmanızı sağlıyor. Ciddi bir potansiyeli bulunan uygulama açık kaynak koldu yapısı ile geliştiricilerin de dikkatini çekiyor.

“Super dApps” yani süper dağıtık uygulamalar sınıfına giren Cardstack, vaat ettiği platform sayesinde kullanıcılarına adeta bir yazılım orkestrasyonu imkanı sunuyor. Cardstack gibi uygulamaların gelecekte daha çok karşımıza çıkacağını düşünüyorum.

8. CEEK

Fikir olarak vizyonuna inandığım projelerden bir diğeri ise CEEK. Uygulama, günümüzün yükselen değerlerinden sanal gerçeklik teknolojisinin gelecekte oluşturacağı değerleri blockchain tabanlı bir takas platformuna konumlandırıyor. CEEK ile kullanıcılar sahip oldukları spor etkinliği, konser ve eğitim gibi sanal gerçeklik biletlerini şeffaf ve güvenilir bir ortamda alıp satabiliyorlar.

Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Mühendisi olan Enes Türk, Blockchain Türkiye Platformu'nda düzenli yazıları ile yer almaktadır.