Alman merkez bankası Deutsche Bundesbank ve Deutsche Börse iş birliğiyle gerçekleştirilen Blockchain testleri olumlu sonuç verdi.
Almanya’nın iki finans otoritesi, Hyperledger Fabric ve Digital Asset Platform üzerinde gerçekleştirdikleri Blockchain denemelerin başarıyla tamamlandığını açıkladı. İki yıllık bir süre boyunca geliştirilen prototip, Blockchain tabanlı menkul kıymetler uzlaşmalarının test edilmesine yönelik bir sandbox olarak çalıştı. Bu süreçte bono ihracı, uzlaşma, şirket faaliyetleri, geri ödeme ve dijital paraların temini de dahil olmak üzere nakit transferi ve piyasa katılımcıları arasında aktarım gibi konularda çeşitli testler yapıldı.
Alman merkez bankası, denemelerin her iki prototipin “gerçekçi bir finansal piyasa altyapısının verimli çalışması” için uygun olduğunu ve daha fazla geliştirme için bir temel oluşturabileceğini belirtti ve ekledi: “Digital Asset Platform ve Hyperledger Fabric’in daha sonra yayımlanan sürümlerinde bu performans daha da artabilir.”
Proje sırasında Deutsche Bundesbank ve Deutsche Börse’nin bu teknolojinin kullanımı ve somut uygulamaları hakkında çok şey öğrendiğini vurgulayan Deutsche Bundesbank’ın yönetim kurulu üyesi Burkhard Balz, “Hızlı gelişimin devam etmesini bekliyoruz ve ayrıca yüksek hacimli uygulamalar için kullanım potansiyelini görüyoruz. En başından itibaren finansal sektörün gereksinimlerini dikkate alan, izinli bir mimarinin doğru bir yaklaşım olduğunu bu testlerle kanıtladık.” diye konuştu.
Denemelerin sonuçlarına ilişkin nihai bir raporda, dağıtık defter teknolojilerini esas alan finansal altyapıların mevcut merkezi sistemlere göre maddi bir avantaj sağlayıp sağlamadığı konusunda henüz bir sonuç ortaya çıkmazken, şu ifadeler yer aldı: “DLT tabanlı çözümler için potansiyel dezavantajlar, bazı teknoloji yığınları için yüksek gecikme ve yüksek CPU kullanımı olabilir. Potansiyel avantajların başında ise daha yüksek esneklik ve ortak veri tabanına bağlı olarak uzlaşma maliyetinin düşük olması geliyor. Bu özelliklerin önceliklendirmesi, göz önünde bulundurulan kullanıma özel olarak farklılık gösterecektir.”