TÜBİTAK Bilgem Blokzincir Araştırma Laboratuvarı ve yirmiden fazla yerli üniversite, Blokzincir Araştırma Ağı (BAĞ) için güçlerini birleştirdi. Blockchain araştırmacılarına test ve geliştirme ortamı sağlamayı hedefleyen platform, Türkiye’de Blockchain teknolojisinin gelişmesinde aktif rol oynayacak.
Blokzincir Araştırma Ağı, Cuma günü yapılan açılış toplantısında duyuruldu. Açılış toplantısına ULAKBİM, TÜBİTAK B3LAB, basın mensupları ve üniversiteler davet edildi. Katılımcı üniversiteler arasında Gebze Teknik Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, İstanbul Gedik Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi bulunuyor. Toplantıda yeni sistemin çalışma ilkeleri konuşuldu ve gelecek planlarından bahsedildi.
Blokzincir Araştırma Ağı, Blockchain araştırması yapan herkesi tek bir çatı altında toplamayı amaçlıyor. Üniversiteler, kamu kuruluşları, şirketler ve diğer katılımcılar güçlerini BAĞ sisteminde birleştirecekler. Her katılımcı sisteme donanım ve ağ altyapısı anlamında destek verecek. Böylece Blockchain için güçlü bir akademik araştırma zemini oluşacak. Yeni yıl ile birlikte, altyapı çalışmalarının tamamlanması ve projenin hayata geçirilmesi planlanıyor. Yetkililer sistemin farklı özellikleriyle dünyada fark yaratacağına inanıyor.
BAĞ sisteminde ayrıca TestNet adında bir test ortamı olacak. Birden fazla teknolojinin test edilebileceği şekilde tasarlanan TestNet üzerinde katılımcılar araştırmalar üzerinde birlikte çalışabilecekler. Böylece sınırlar ortadan kalkacak, bilgi daha hızlı yayılacak. İlk sürecin başarıyla tamamlanması halinde, sistem yeni katılımcılara da açılacak. Blockchain üzerine çalışan üniversite, şirket, kamu kurumu ve diğer yeni katılımcılar sayesinde sistem daha da güçlenecek. Blockchain teknolojisine ait tüm bilgi birikimini tek bir merkezde toplamayı amaçlayan BAĞ, açılış toplantısı sonunda alınan kararla birlikte, 2019 yılı başında hayata geçirilecek.