Blockchain teknolojisine odaklı kuluçka merkezi Adel, kullanıcıların kimliklerinin gizlendiği, şifrelenmiş ve merkezi olmayan dosya paylaşım hizmeti AdelPoint’i duyurdu.

AdelPoint ismindeki yeni dosya paylaşım hizmeti internet tarayıcısı üzerinde çalışıyor. IPFS dosya sistemini özel bir Ethereum eklentisi ile birlikte kullanıyor. Kullanım alanı ise sadece FinTech ile sınırlı değil.

Adel’in kurucu ortağı ve genel müdürü Gabriel Dusil’in yaptığı açıklamaya göre, hizmet IPFS hash’lerini barındıran dağıtık akıllı cüzdanlar sunuyor. Akıllı cüzdanlarda içeriklerin adresleri barındırılıyor. Bu sayede, ağın mevcut durumunu açıklayan tüm veriler, tüm katılımcı düğümler tarafından çoğaltılmış oluyor. Blockchain teknolojisinin değişmezlik prensibi kullanılarak, dosyalarda uçtan uca korunma sağlanıyor. AdelPoint, içerisindeki tüm dosyaları şifreliyor. Böylece şifreli dosyanın gerçekte ne olduğunu yalnızca dosyayı gönderen ve alan taraflar biliyor. Dosyanın parmak izi niteliğindeki hash kayıtları sayesinde kullanıcılar, gönderdikleri dosyaların gönderim esnasında değişime uğramadığına emin oluyor.

BankingTech’in haberine göre açık kaynak dünyasında dosya bütünlüğü sağlama işi, kullanıcılar tarafından manuel olarak yapılıyor. Kullanıcılar dosya paylaşırken SHA ya da MD5 hash’lerini kullanarak gönderdikleri dosyaların bütünlüğünü kontrol ediyor. AdelPoint ise bu süreci alıcı tarafında otomatik hale getiriyor. Dusil, takımının 2019 yılında sunmayı beklediği birçok yeni projesi olduğunu söylüyor. AdelPoint bu projelerden sadece ilki. Blockchain teknolojisinin gücünü küresel pazara göstermeyi hedefleyen Adel, 2016 yılında Gabriel Dusil, Michal Vavrek ve Jan Lamser üçlüsü tarafından kurulmuştu. Dusil, daha önce Motorola, VeriSign ve SecureWorks gibi önemli firmalarda çalıştı. Vavrek, New York, Zürih ve Prag’da farklı girişimler yaptı. Lamser’in kariyer geçmişinde ise bir Çek bankası bulunuyor.