Blockchain’in temelindeki dağıtık defter teknolojisi, her ne kadar para transferi için ortaya çıkmış olsa da çok sayıda arklı çözümlere doğru gelişti. Akıllı sözleşmeler ve günlük kayıtları ve tüm etkileşimler pek çok bilgi içeriyor.
Büyük Veri analiz platformu BigQuery, 2016 yılından bu yana Bitcoin, Ethereum, Ripple gibi blockchain aplarından gelen verileri sessizce indeksliyor. Bunun ötesinde, kullanıcıların demografik verilerini bularak bu platformların gerçekte nasıl ve genel olarak kim tarafından kullanıldığını ortaya çıkaran araçları da sunarak bu işlemi sürdürüyor. Farklı bir ifade ile Google’ın web için 20 yıl önce yapmaya başladığı şeyi bugün Blockchain ağları için gerçekleştiriyor. Bu yaklaşımlarının; Google’ın özel ve merkezileşmiş doğasına karşı yıkıcı bir gücü olduğunu düşünüyorlar.
Merkezi olmayan bir veri işleme motoru olan Fluence, geliştiricilerin blockchain ve diğer dağıtık veri kayıt yapılarında farklı türlerde arama dizinleri oluşturmasına, dağıtmasına ve çalıştırmasına imkan sağlayan açık kaynaklı bir veritabanı da geliştiriyor. Şirketin CEO’su Evgeny Ponomarev; platformun özünü, blockchain gibi belli bir merkezinin olmaması olarak tanımlıyor.
Ponomarev, Fluence’in merkezci olmaması nedeniyle platformun blockchain gibi çalıştığını, veri işleme araçlarının herkes tarafından oluşturulabildiğini ve Fluence’a yüklenebileceğini söylüyor.
2017 yılında piyasaya çıkan Fluence; Rusya, Berlin ve San Francisco’da geliştirici ekipler oluşturdu. Sonrasında; 1kx, Dekrypt ve INBlockchain gibi şirketlerden bugüne kadar 2 milyon dolar yatırım aldı.
Şirketin yatırımcılarından 1kx’in kurucu ortağı Lasse Clausen, Fluence’ın kapsamının blockchain’den veri okumaktan öteye geçtiğini belirtiyor. Vizyonlarının, çeşitli veritabanlarını ve arama dizinlerini güvenli şekilde çalıştırmaya izin verecek merkezi olmayan bir veri depolama ve işleme altyapısı oluşturmak olduğunu ve bunun fazla sayıda kullanıcı için gerçek zamanlı uygulamalar oluşturmayı çok daha kolaylaştırdığını ifade ediyor.