Güney Kore’nin merkez bankası tarafından yayınlanan yıllık ödemeler raporunda, merkez bankası çıkışlı dijital para (CBDC) konusuna da değiniliyor.
Raporda, dağıtık defter teknolojilerinin (DLT) ve kripto varlıkların geliştirilmesinin, özellikle Uruguay ve Tunus’un kendi dijital paralarını çıkarmalarının ardından önemli bir tartışma başlattığı vurgulanıyor.
Kore merkez bankası, daha önce 2018 yılında kendi dijital parasını çıkarmak için derinlemesine araştırma yapmış, ancak bu fikir daha sonra rafa kaldırılmıştı. Yeni raporda ise Blockchain temelli çözümlerin testlerine yer veriliyor. Genel olarak bakıldığında, Koreli uzmanları kararlılıkları ve etkinlikleri daha da iyileştirildiğinde kripto varlıklarının yaygın olarak kullanılabileceğine inanıyor.
Raporda, CBDC’lerin sadece farklı finansal kurumlar arasındaki işlemler için değil, aynı zamanda hem toplumu hem de ekonomiyi önemli ölçüde etkileyebilecek mikro ödemeler için de kullanılabileceği üzerinde duruluyor. Yapılan işlemlerin dağıtık defter yoluyla takip edilebilir olması ve böylelikle anonim işlemlerin sınırlanması, CBDC’nin öne çıkan avantajları arasında sayılıyor.
Uzlaşma ödemelerinde çözüm Blockchain
Uzmanlar ayrıca merkez bankasının Blockchain tabanlı dijital parasının gerçekleşme sonrası iptale yer bırakmamasıyla uzlaşma ödemelerinde de güvenliği artıracağına inanıyor. Ancak dijital bir para birimi kullanmak, rapora göre bu gibi uygulamalarda fon transferini kayda değer bir oranda düşürmeyecek.
CBDC’lerin para politikaları ve finansal istikrara olan etkisini değerlendiren Güney Kore merkez bankası, dijital paralar devreye girerse ticari bankaların aracı rolünün zayıflayacağı sonucuna varmış. Bazı kuruluşlar kendi mevduatlarını dijital para üzerinde tutacağı için, diğer bankalardaki geleneksel mevduatın hacmi ister istemez küçülecek.
Rapordan öne çıkan diğer noktaları okumak için tıklayın.