Blockchain teknolojisi son yıllarda popülerliğini gitgide artırıyor, ancak teknolojinin ne olduğunu tam olarak anlayan çok az kişi var.
Blockchain teknolojisi her ne kadar çoğunlukla kripto para birimlerinin temelini oluşturan teknoloji olarak bilinse de çok daha geniş sektörlere yayılabilecek bir potansiyele sahip. Son birkaç yıldır “Blockchain” kelimesi birçok farklı sektörde en sık duyulan kelimelerden biri haline geldi.
Güvenli, şeffaf ve hızlı olmasının yanında aracıları da ortadan kaldırması gibi özelliklerle devrimsel olarak nitelendirilen teknolojinin, özellikle finans dünyasını önemli ölçüde dönüştürebileceği ve geleneksel sistemlerden sıyrılmaya yardımcı olarak dijital dönüşüme liderlik edeceği düşünülüyor.
Ancak tüm bu heyecana ve Blockchain’in kazandığı popülariteye rağmen teknolojiyi benimseme oranının oldukça düşük olduğu görülüyor. Teknolojinin sunduğu şeffaflık, güvenlik ve merkezi olmayan yapısı birçok farklı sektörden talep görse de Blockchain’i tam olarak anlayan ve aktif bir şekilde kullanan şirketlerin sayısı oldukça az.
Bilgi Eksikliği
Blockchain’in benimsenmesini yavaşlatan en büyük engellerden birisi şüphesiz teknoloji hakkındaki bilgi eksikliği. Bu bilgi eksikliğinin nedenlerinden birisi ise teknolojinin karmaşıklığı. Son tüketici her ne kadar blockchain teknolojisine dair bir şeyler duymuş olsa da hala teknolojinin nasıl çalıştığını anlamış değil. Faydaları ve sunduğu kolaylıklara dair de yeteri kadar bilgileri yok.
Blockchain denilince birçoklarının aklına kripto para birimleri gelse de büyük bir kesim bu teknolojinin farklı sektörlere de uygulanabileceğinin farkında. Ancak ne yazık ki tüm bunların sadece sözde kaldığını ve işin teknik sürecine yönelik ciddi bir bilgi eksikliği olduğunu söylemekte fayda var. Blockchain teknolojisine yönelik nitelikli eğitimlerin sayısının az olması da bu teknolojiye yönelik bilincin gelişmesine ve benimsenme oranlarının artmasına engel olan unsurlardan birisi olarak sayılabilir.
Teknolojinin kullanım alanlarının artmasını ve son tüketiciye kadar bu teknolojinin benimsenmesini istiyorsak mevcut bilgi eksiliğini giderecek hamleler yapmak gerekiyor. Zaman geçtikçe Blockchain’in halk tarafından daha çok anlaşılması ve benimsenmesi bekleniyor. Ancak bunun için özellikle üniversiteler gibi eğitim kurumlarında nitelikli eğitimlerin verilmesi ve uygulama fırsatlarının sunulması şart gibi görünüyor.