Tütün ve tütün mamülleri endüstrisinin küresel devlerinden Philip Morris International, açık Blockchain’ler üzerinde çalışmaya başladığını duyurdu.
Philip Morris Küresel Mimari ve Teknoloji İnovasyonu Başkanı Nitin Manoharan, sigara kutuları üzerinde yer alan vergi damgalarını Blockchain yoluyla takip etmeyi planladıklarını açıkladı. Sigara kutularının üzerinde, ürünle birlikte bir vergi ödendiğini belirten damgalar yer alıyor ve Manoharan, bu damgalama işleminin geleneksel yöntemlerle yapılmasının yavaş ve vadesi dolmuş bir yöntem olduğunu belirtiyor.
Üstelik bu kağıtların paketi 5,5 dolar değerinde ve hem sektöre hem devletlere her yıl 100 milyon dolardan fazla maliyet çıkarıyor. Philip Morris bunun yerine tüm işlemleri dijital ve açık bir kayıt defterinde tutup, süreci otomatik hale getirebileceği bir yapıya dönmek istiyor. Böylesi bir geçiş neticesinde elde edilecek takip edilebilirlik ve şeffaflık sadece olası dolandırıcılık girişimlerini önlemekle kalmayacak, aynı zamanda şirketin yılda 20 milyon dolar tasarruf etmesini de mümkün kılacak.
Şu anda, kurumsal Blockchain kullanan şirketler genelde sadece onaylanmış paydaşların erişimine olanak tanıyan ağlarda çalışıyor. Philip Morris ise kendi Blockchain’inin daha geniş bir çerçevede erişime açık olacağını öne sürüyor. Manoharan, “Burada amacımız sektör genelinde ilgi gösteren tüm paydaşların gelip kayıt yaptırarak fayda sağlayabileceği bir Blockchain ağı oluşturmak. Fayda görmeyen daha sonra ayrılabilir.” diye açıkladı.
Coinspeaker haberine göre vergi damgasının takibi, Philip Morris’in dağıtık defter teknolojileriyle ilgili hedeflerinden sadece biri. Şirket, önümüzdeki yıl içinde toplam altı potansiyel kullanım senaryosu için hummalı bir çalışma içinde. Tüm olasılıkları vaka bazında değerlendirdiklerini kaydeden Nitin Manoharan, “Vergi damgasını açık Blockchain’de yapacağız. Ancak diğerlerinden bazıları tümüyle kurum içi işleyişe yönelik ve sıkı erişim kontrolleriyle çalışacak.” diye açıkladı.