Amerika Birleşik Devletleri artık FinTech alanında yapılan dev inovasyonlardan uzak kalmak istemiyor. Avrupa’nın hızlı gerisine düşen ülke için, ABD Hazine Bakanlığı hazırladığı FinTech raporuyla yapılması gerekenlere değindi.
ABD Hazine Bakanlığı’nın 31 Temmuz’da yayınladığı yeni FinTech raporu, sektördeki yeniliklere daha aktif ve elverişli bir düzenleyici yaklaşım çağrısında bulunurken, Bitcoin ve Blockchain alanlarına değinmeyi de ihmal etmiyor.
222 sayfa uzunluğundaki raporda bankacılık dışında kalan finans, FinTech ve inovasyon terimlerinin üzerinde önemle durulurken, kripto paralar ve Blockchain gibi dağıtık defter teknolojilerine de değinildi. Raporun daha geniş yer vermesi beklenen iki alanda, asıl olarak Finansal İstikrar Gözetim Konseyi’nin oluşturduğu bir araştırma grubu çalışıyor.
Raporda genel olarak, ABD hükümetinin yeni finansal teknolojileri teşvik ederken ve mevcut düzenleyici yasaları, bu teknolojilerin evriminin önündeki engelleri kaldıracak şekilde modernize etmeye çalıştığı görülüyor. Rapor aynı zamanda daha akılcı ve özel bir gözetimi savunurken, mevcut düzenlemelerin büyümeyi engelleyebileceğini ortaya koyuyor. Amerika kripto para borsasına uygulanmakta olan düzenleyici yasaların yeniden oluşturulması, raporun önerdiği çözümlere örnek olarak gösterilebilir.
Kripto varlıklar ve Blockchain tüm dünyanın gözdesi olmuş durumda
Finans otoritelerine göre, kripto varlıklara olan ilginin küresel çapta önemli ölçüde arttığına dikkat çeken Hazine, G20’nin gelişmekte olan bu sektörü izlemek için uygun metrikleri belirlemeye yönelik çabalarını ayrı tutuyor.
Kripto paraların yatırımcı koruma, kara para aklama ve yasadışı finans rejimleri gibi yasa dışı faaliyetlerde de kullanıldığını dile getiren rapor, yine de bu sistemin finansal sistemlerin verimliliği ve kapsamını artıracak bir güç potansiyeli barındırdığını da ifade ediyor.
ABD Hazine Bakanlığı, ülke ekonomisini desteklemek ve küresel rekabet gücünü korumak için düzenleyiciler ve yenilikçiler arasında “simbiyotik bir ilişki” kurulması gerektiğine inanıyor. Bu yüzden, düzenleyicilere doğrudan katılım sağlamak için laboratuarlar, çalışma grupları, inovasyon ofisleri ve diğer kanalların oluşturulma çabalarını teşvik ediyor.
ABD Emtia Vadeli İşlem Sözleşmeleri Komisyonu başkanı ise ABD’nin inovasyonu destekleyen diğer ülkelerin çok gerisinde kaldığını belirtiyor. Endişelerini dile getiren CFTC başkanı, kurumlarının FinTech inovasyonlarını teşvik edecek özel bir LabCFTC oluşturmuş olmasına karşın, Blockchain konsept kanıtı testlerine başlayabilmek için yasal prosedürlerden yoksun durumda.