Geçtiğimiz yıl ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ilaç tedarik zincirinde yeni teknolojilerin denenmesi için bir pilot çalışması yapılacağını duyurmuştu. Pilot çalışmasının gruplarından biri olarak IBM, Merck, KPMG ve Walmart’ın yer aldığı bir blokzinciri konsorsiyumu oluşturuldu. Yapılan çalışmaların sonuçları ise bugün açıklandı.

FDA’in amacı şirketleri 2023 yılına kadar aşamalı olarak süren İlaç Tedarik Zinciri Güvenlik Yasası’na (DSCSA) hazırlanmasını sağlamaktı. Geçen yıl yasalaşan aşamalardan biri, toptancılara yapılan iadelerin meşru olarak doğrulanmasını sağlamaktı. Birçok iade yeniden satıldığı için bu aşama, ana toptancıların yanlışlıkla sahte ilaç satmamasını sağlamaya yardımcı olacak.

KPMG ve IBM bu projede çözüm sağlayıcılar olarak yer aldılar. Her ikisi de fonksiyonel tasarım ve süreç iş akışı gibi konularda roller üstlendiler.

Çalışmanın sonuçları gösteriyor ki geri çekme işlemleri üç gün yerine saniyeler içinde gerçekleştirilebiliyor. Blokzinciri teknolojisinin sağladığı izlenebilirlik bunu mümkün kılıyor. İlaç geri çekme işlemlerinin hasta sağlığı üzerindeki potansiyel etkileri göz önüne alındığında bu oldukça hayati bir mesele.

Geliştirilen çözüm, izinli kurumsal blokzinciri Hyperledger Fabric’i, platform ve çözüm katmanlarında ise IBM Food Trust’ı kullanıyor.

Pilot çalışmasının sonuçları atılması muhtemel potansiyel adımları da vurguluyor. Bu tarz çözümlerin tüm endüstriye uygulanmasının önündeki en büyük engellerden birisi entegrasyon. Yayınlanan makalede ortak bir standarda bağlı sınırlı sayıda teknik çözüm bulunduğuna dikkat çekiliyor. Bu nedenle entegrasyon da hızlandırılabilir. Ayrıca, birden fazla blokzinciri çözümünün geliştirildiği ve birlikte çalışabilirliğin ele alınması gerektiği de belirtiliyor.

KPMG, Merck ve Walmart ilaç tedariğinde blockchain kullanacak

KaynakLedgerInsights