Ecobank tarafından yayımlanan yeni rapora göre, Afrika ülkeleri kripto paraları düzenlemek istemelerine rağmen, bu teknolojilerin ve varlıkların ani yükselişlerine kaşı yanıt verme söz konusu olduğunda başı çekmeye yanaşmıyor.
Batı ve Orta Afrika’da yaklaşık 40 ülkeye hizmet veren ve önde gelen bağımsız bölgesel bankacılık grubu olan Togo merkezli Ecobank, kripto paraların düzenlenmesine dair önemli bir rapor yayımladı.
Bankanın raporuna göre, Afrika ülkeleri ilk hamleyi yapmaktan çok, ilkeleri düzenlemek ve yenilemek için komşularına bakıp, hatalardan ders almaya yoğunlaşmış durumdalar. Afrika hükümetleri, vatandaşlarının kripto-para birimi yatırımlarına aşırı derecede maruz kalması durumunda, gelecekte yaşanması olası bir çöküşün yansımalarının daha geniş bir ekonomide hissedilmesinden endişe duyuyorlar. Bu yüzden kripto paraları ilk düzenleyen olmaktansa, bekleyip neler olacağını görmek istiyorlar.
Afrika ülkeleri kripto para desteği konusunda kararsız durumdalar
Araştırmada yer alan 39 ülkenin 21’inin henüz kripto para birimleri hakkında net bir tutum sergilememiş olması, çekingenliğin boyutlarını gözler önüne seriyor.
Bu ülkeler arasından sadece üçü kripto paralar hakkında önemli kararlar almış durumda. Namibya kripto paraların kullanımını yasaklama yoluna giderken, Güney Afrika ve Svaziland, genellikle olumlu ve hoşgörülü bir duruş sergiliyor. Yine de bu iki ülkenin kripto paralar için net bir yasal ortam sağlamadığını unutmamak gerekiyor.
Arada kalan 15 ülke ise bu para birimleri için açık bir düzenleme politikası belirlemeyi reddediyor. Bu durum Bitcoin ve diğer kripto paraları belirsizliğe sürüklerken, yatırımcıları yatırım yapmaktan alıkoyuyor.
Ecobank’a göre, kripto paraların işlem değerlerinde yaşanan büyük artışlar ve düşüşler, bu teknolojilerin sağlayabileceği potansiyel faydaların önünü kesiyor. Afrika ülkeleri tam destek vermeleri halinde bu yükseliş ve düşüşlerden aşırı etkileneceklerini düşünüyorlar.