Alman hükümeti 24 sayfalık blokzinciri stratejisini yayınladı. Yayınlanan dokümanda daha çok finansal uygulamalara odaklanılırken ülkenin blokzinciri proje fonlamasına, sürdürülebilirliği ve dijital kimliğe yönelik ulusal yaklaşıma da değiniliyor.

Yayınlanan stratejide dikkat çeken noktalardan birisi de hükümetin egemen para birimine karşılık özel sabit akçelere (stablecoin) destek vermeyecek olması. Bu da Facebook’un kripto para projesi Libra’ya engel olunabileceğine dair işaret olarak yorumlanıyor.

Strateji genel olarak istikrarı sağlama, inovasyonu destekleme, veriyi koruma ve blokzinciri bilgisini yaygınlaştırma üzerine odaklanıyor. Yapılan açıklamada “Almanya, blokzinciri teknolojisi tarafından sunulan fırsatları ve dijital dönüşüm için seferber etme potansiyelini kullanma hedefini belirledi.” ifadesi kullanılıyor. Ülke sektörde lider olma hedeflerini de açık bir şekilde dile getiriyor.

Almanya’nın şimdiye kadar blokzinciri tabanlı enerji kullanımı takibi, eğitim niteliklerini doğrulamak için bir sistem ve Almanya Enerji Ajansı ile akıllı sözleşme kaydı gibi projelerine bakacak olursak ülkenin bu teknolojiye verdiği önemi görebiliyoruz. Tüm bunlara ek olarak ülke çapında bir dijital kimlik sistemi de geliştiriliyor.

Açıklanan stratejide finans ve kripto para birimlerine yönelik düzenlemelerin de genişletileceği belirtiliyor.

Almanya’nın açıkladığı resmi blokzinciri stratejisine buradan ulaşabilirsiniz.