Asya Kalkınma Bankası’na (ADB) göre blockchain teknolojisine yönelik dijital inovasyon, küçük ve orta ölçekteki işletmelerin finansmanına katkı sağlayabilir.

Bankanın “FinTech for Asian SME’s” başlıklı raporunda ADB, dağıtık defter teknolojisinin (DLT), bulut bilişimin ve yapay zekanın, Asya’nın küçük ve orta ölçekli işletmeleri için nasıl fayda sağlayabileceğini araştırmış.

Araştırmaya göre girişimler Asya’nın yerel ekonomisi için kritik bir rol oynuyor. Buna karşın bu tür işletmeler büyüme ve gelişme konusunda birtakım sıkıntılar çekebiliyorlar. Özellikle yatırım bulma ve finansmana ulaşma konusunda zorluklar çeken KOBİ’ler bu sıkıntıları aşmanın yollarını arıyorlar.

Dağıtık defter teknolojileri bu konunun çözüme ulaşması için akla gelen ilk yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Asya Kalkınma Bankası da blockchain’in, KOBİ’lerin finansmanına ciddi bir şekilde yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Raporda DLT’yi, proje odaklı bir topluluk güven fonu olan ‘Hometown Investment Trust’ (HIT) fonlarına entegre ederek, bu fonların azaltılmış risklerle daha şeffaf hale getirilebileceğini ve böylece girişimlere daha fazla yatırım yapılabileceği ifade ediliyor.

DLT’yi HIT fonlarına entegre etmek, daha önce iş birliği yapmamış taraflar arasındaki yatırımları şeffaf bir hale getirerek kolaylaştırabilir. Böylelikle farklı ülkelerdeki yatırımcılar belirli girişimlere yatırım yapmak için bir araya gelebilirler.

Asya’daki KOBİ’ler için FinTech fırsatlarını iredeleyen rapor hakkında daha fazla detaya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

FinTech For Asian SME’s