Avrupa Merkez Bankası’nın yayınlandığı bir belgede, tüketicilerin ödemeler için nakit paradan uzaklaşmaya devam etmesi durumunda merkez bankası dijital para birimi (CBDC) için olan planların hızlandırılabileceği belirtiliyor.

CBDC konusu bir süredir Avrupa Merkez Bankası’nın da gündeminde. Bugün yayınlanan belgede de merkez bankası destekli dijital paranın, fiziki nakit kullanımı azalsa dahi kullanılabileceğine değiniliyor.

Belgede, gelecekteki nakit kullanımdaki düşüşün, CBDC alanındaki merkez bankası çabalarını hızlandırmada bir katalizör olabileceğinden de bahsediliyor.

Bu bağlamda Avrupa’daki nakit kullanımına bakacak olursak bazı ülkelerin nakitten uzaklaşarak hızla dijital yöntemlere doğru yol aldığını görebiliyoruz. Örneğin İsveç’te, şu andaki ödemelerin sadece yüzde 19’unda nakit kullanılıyor. İngiltere hükümeti ise bu yılın başlarında, 2028 yılına kadar tüm işlemlerin yalnızca yüzde 9’unda nakit paranın kullanılacağını öngörmüştü.

Avrupa Merkez Bankası dijital para ile ilgilenen tek merkez bankası değil. Çin’in uzun süredir bu konuda araştırmalar yaptığı biliniyor. Son olarak ise Fransa Merkez Bankası 2020 yılında dijital parayı test edeceklerini açıklamıştı.

Yayınlanan belgeye göre Avrupa Merkez Bankası CBDC’nin Avrupalı vatandaşlar için faydalarını araştırmaya devam edecek. İhtiyaç duyulursa da gelecekte harekete geçmeye hazır olacaklar.

Avrupa Merkez Bankası’nın yayınladığı belgeye buradan ulaşabilirsiniz.