Avrupa Merkez Bankası bu hafta başında Libra benzeri küresel sabit akçelerle ilgili bir rapor yayımladı. 

Raporda sabit akçenin yapısına bağlı olarak dijital para birimi ile hangi düzenlemelerin ilgili olabileceği ve varlık yönetimi üzerinde duruluyor. Ayrıca Libra’nın varlıklarının potansiyel büyüklüğü, yalızca ödemeler için mi yoksa bir değer deposu olarak mı kullanıldığına bağlı olarak değerlendiriliyor.

Libra’nın potansiyel büyüklüğünü ve yayılmasını bir simülasyonla değerlendiren Avrupa Merkez Bankası, Libra’nın hacminin 152,7 milyar euro’dan 3 trilyon euro’ya kadar değişebileceğini söylüyor. Euro bölgesindeki Facebook kullanıcı sayısı göz önünde bulundurularak bu hacmin yüzde 10’unun Avrupa’daki kullanıcılardan kaynaklanabileceği belirtiliyor.

Raporun ortaya koyduklarından dikkat çekici noktalar şöyle:

Sabit akçeler, birbirine bağlı birçok işlev ve tüzel kişilik içeren karmaşık düzenlemelerdir. Sabit akçeler, ödeme hizmetleri için karşılanamayan tüketici talebini karşılamaya yardımcı olabilir, ancak risk ve düzenleyici yaklaşımlar açısından olası sonuçları anlamak için karmaşık ekosistemlerinin, bireysel özelliklerinin ve özel işlevlerinin ayrıntılı analizi oldukça önemli. Özel tasarım özelliklerine bağlı olarak, sabit akçelerin varlık yönetimi işlevi, e-para, bankalar veya yatırım fonlarını düzenleyen mevcut düzenlemeler tarafından karşılanabilir

Bir sabit akçe küresel bir ölçeğe ulaşırsa, hatalı çalışması finansal sistem için risk oluşturabilir. Küresel bir sabit akçe düzenlemesinin varlık yönetimi işlevi, hisseleri perakende kullanıcıları tarafından tutulan bir küresel para piyasası fonuna benzer olabilir.

İstikrar vaat eden sabit akçeler ile bu tür perakende müşterileri, para stoklarının banka mevduatları kadar güvenli olduğunu, kolayca ve güvenli bir şekilde transfer edilebileceğini ve harcanabileceğini varsayabilir. Böyle bir algı bazı fonksiyonlar için risk oluşturabilir. Bu risklerin aniden farkına varılması, şiddeti ve etkisi söz konusu sabit akçe düzenlemesinin büyüklüğüne ve birbirine bağlılığına bağlı olacak sistemik sonuçları tetikleyebilir.

Sabit akçelerin değeri, işlevselliği, yaratabileceği finansal riskler ve Libra örneğine detaylı bir şekilde değinilen raporun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

KaynakECB