Çin’in Google’ı olarak bilinen Baidu, dijital görüntülere ait telif haklarını korumak üzere Blockchain tabanlı bir platformu devreye aldı.
İnternette gördüğünüz bir görselin kime ait olduğu konusunda tüm tartışmaları bitirecek yeni bir teknoloji geliştirildi. Çinli internet arama devi Baidu tarafından Blockchain tabanlı olarak hayata geçirilen Totem isimli servis, görsellere ait telif haklarını mutlak biçimde korumayı hedefliyor.
Blockchain tabanlı Totem nasıl çalışıyor?
İnternete yüklenen her bir orijinal görsel, Totem tarafından zaman damgasıyla mühürleniyor. Dahası, gerçek zamanlı kimlik ve kullanıcıya ait diğer bilgiler bu görsel ile eşleştirilerek, takip edilebilir ve değişmez bir Blockchain üzerinde saklanıyor.
Baidu tarafından yapılan açıklamaya göre, şirketin yapay zeka alanında yaptığı görsel analizi gibi mevcut çalışmalar, özgün görsel etiketlerini oluşturmak için platforma destek sağlayacak. Sistemin altyapısını oluşturan Blockchain sistemi ise dolaşıma giren her bir görselin kolayca takip edilmesini, yeniden üretilmesini ve görüntülenmesini sağlayacak. Yasal bir anlaşmazlık ortaya çıktığında ise bu veriler, gerçek hak sahibini belirlemekte kullanılacak.
Getty Images’in Çin’deki iş ortağı Visual China Group şimdiden bu platforma geçmiş bulunuyor. Totem için kullanılan Blockchain’in herkese açık (public) olup olmayacağı ise şimdilik bilinmiyor.
Yılın ilk aylarında benzer bir hamle Kodak’tan gelmişti. Kodak da Blockchain tabanlı bir görsel hakları yönetim platformunu Ocak 2018’de duyurmuştu. Bu sistem de benzer şekilde mülkiyet haklarını dağıtık defter üzerinde koruyor ve KODAKCoin adlı token’lardan faydalanarak, görsellerin kullanım lisanslarının sistem içinde alınıp satılmasını mümkün kılıyor.