8 Haziran 2018’de kurulan Blockchain Türkiye Platformu henüz iki yılını doldurmadı ama iki yılı şimdiden geride bıraktı. Biz de kısa bir özetle olup bitenleri paylaşmak istedik. BCTR ile 2019 Özetine hoş geldiniz;

2018 yılında bir Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) inisiyatifi olarak kurulan Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) aynı yılı 42 üye ile kapatmıştı. 2019 yılını 73 üye ile kapatmanın gururunu yaşıyoruz, aynı zamanda başta T.C. Ticaret Bakanlığı olmak üzere toplamda sayısı 13’e ulaşan kamu, akademi ve sivil toplum kuruluşları ile olan iş birliklerimiz tüm yıl boyunca gerçekleşen pek çok etkinlik ve çalışma sürecimizde büyük değer üretti.

Bu sene ilk yılımızı kutlamanın mutluluğunu yaşadık;

Hem genel katılama açık hem de BCTR üyelerine özel pek çok etkinlik gerçekleştirdik. 2020 yılının bu anlamda çok daha dolu geçeceğiniz müjdesini şimdiden verelim. İlk etkinliğimiz 9 Ocak 2020’de gerçekleşecek. Şimdiden kaydolmayı unutmayın. Ayrıca 2020’de pek çok eğitim düzenleyeceğimizi de şimdiden paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

BCTR açısından 2020’nin en büyük çıktısı dört Çalışma Grubumuzun ürettiği birbirinden değerli 7 rapor oldu. Aynı zamanda Turan Sert tarafından kaleme alınan “Sorularla Blockchain” yayınlarımız arasında yerini aldı. Henüz okumadıysanız, üyelerimizin yayınları arasında yer alan Blockchain 101 v2 ile birlikte blokzinciri dünyasına adım atmak için en kolay ve kısa yolu sunuyor.

Türkiye Blockchain Ekosistemi haritamız ise gelişerek daha detaylı bilgi sunar hale geldi. Bu haritada yer almak istiyorsanız buradaki form ile eklenme kurallarını dikkate alarak başvuru yapabiliriniz.

Tüm yıl boyunca ürettiğimiz içeriklerimiz ile dünyanın ve Türkiye’nin nabzını tutmaya devan ettik. 800’e yakın nitelikli haber, 110 makale, 30’a yakın video röportaj ve video içerik, 50 e-posta bülteni ile toplamda sayısı 1.000’i geçen içerik ürettik. Eğer e-posta bültenimize abone olmadıysanız sizi hemen aşağıdaki forma alalım.

Blockchain ekosistemine ait haberler posta kutunuza gelsin

Merak etmeyin. Asla Spam yapmıyoruz.

2020 yılı BCTR için çıtanın çok daha yükseldiği; tüm üyelerimiz, iş birliklerimiz ve takipçilerimiz için doldu dolu geçecek bir sene olacak. Bu vesileyle birinci yılımız için hazırladığımız videomuzu da burada paylaşalım;

Blokzinciri Ekosisteminde Neler Oldu?

Uzun uzadıya detaylara inilen yazılar maalesef okunmuyor, yılın özetleri de buna dahil. Bu sebeple kısa başlıkla ve bazı önemli linkler ile 2019’un özetini paylaşacağım.

2019 kripto paraların ikinci plana çekildiği ama önemini korumaya devam ettiği ancak blokzinciri teknolojisi üzerinde yükselen dijital paraların daha çok konuşulduğu bir sene oldu. Çin, Rusya gibi büyük devlerin Merkez Bankaları kendi dijital para çalışmalarına hız verirken TCMB’nin de 2020 yılında paylaşması beklenen dijital para çalışmalarına hız verdiği gelen bilgiler arasındaydı.

2019’un en çok tartışılan konularından birisi Facebook liderliğinde yola çıkan Libra Vakfı ve Calibra projesi oldu. Bu alanda önemli misafirler ağırlayarak projeyi ilk ağızdan dinleme şansı yakaladık.

Tüm sene boyunca blokzinciri teknolojisi pek çok alanda çeşitli projeler ile yükselişine devam etti. Sahada gerçek projelerde blokzinciri ile yapılan testler lojistik ve tedarik zinciri, otomotiv, savunma, bankacılık ve finans, dijital oyunlar, yapay zeka, sağlık, emlak, perakende ve çok daha fazlasında uygulama imkanı buldu.

Devletlerin blokzinciri teknolojisi ve uygulamalarına olan ilgisi giderek artarken, düzenlemeler de gelişmeye devam etti.

Rapor yayınlayan tek organizasyon BCTR değildi, dünyanın farklı yerlerinden farklı organizasyonlar ve kurumlar pek çok rapor yayınladılar.

Toparlayalım

Uzun yazıları sevmediğimiz belirtmiştim 🙁 Ve tüm yıl boyunca yapılan çalışmaları kısa bir makaleye sıkıştırmak hiç kolay değil. Ancak 2019 boyunca gerçekleştirdiğimiz çalışmaların bir listesini paylaşmak güzel bir fikir olabilir. Bu listeye göz atarak, içinde ve sitemizde arama yaparak eşsiz bir kütüphaneye ulaşabilirsiniz.

BCTR ekibi adına tüm takipçilerimize, en az adı kadar havalı geçecek bir 2020 yılı diliyorum.

Ahmet Usta – BCTR Genel Yayın Yönetmeni
31.12.2019