Blockchain Türkiye Platformu (BCTR), Bankacılık, Finans ve Sigortacılık Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “Yeni Ticaret Biçimleri: Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC)Üzerine Değerlendirme Raporu” yayınlandı.
“Adem-i merkeziyetçi sisteme bölgesinde liderlik eden bir Türkiye yaratmak” vizyonu ile Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) çatısı altında bir inisiyatif olarak kurulan Blockchain Türkiye Platformu (BCTR), “Türkiye’de sürdürülebilir blockchain ekosistemi oluşturarak, bu teknoloji ile yeni dönem iş yapış biçimlerinin önündeki zorlukların giderilmesine yönelik bir paylaşım platformu oluşturma” misyonunu kendisine şiar edinmiş, kar amacı gütmeyen bir organizasyon.
BCTR çatısı altında yer alan Çalışma Grupları ile blockchain teknolojisine ilişkin güncel konuları ve kullanım alanlarını değerlendirmek; ilgili paydaşları bir araya getirmek ve Blockchain teknolojisinin Türkiye’de yaygınlaşması, bilinirliği ve kullanımının artırılması, faydalarının araştırılması ve stratejik önceliklerinin saptanması için yayınlar hazırlama ilkeleri çerçevesinde;
Bankacılık, Finans ve Sigortacılık Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “Yeni Ticaret Biçimleri: Merkez Bankası Dijital Parası (CBDC)Üzerine Değerlendirme Raporu”, kendi alanında önemli bir ihtiyaca cevap vermek üzere hazırlandı.
Hazırlanan raporun Giriş bölümü aşağıdaki satırlar ile okuyucularını karşılıyor;
“2009 yılında “açık kaynak kodlu P2P para birimi” olarak lanse edilen “Bitcoin” ile birlikte “blok-zincir” teknolojisiyle tanışmış olduk. Bu teknoloji sayesinde finans sektöründe farklı kullanım senaryoları ortaya çıktı. Kripto paraların gördüğü bu ilginin ardından, özellikle merkez bankalarının sahip olduğu para basma ve “senyoraj” haklarını gelecekte olumsuz etkilememesi için “blok-zincir” teknolojisi üzerinde çalışan dijital paralarla (CBDC) ilgili yapılan çalışmalara ve değerlendirmelere hep birlikte yakından tanık oluyoruz. Dünyada birçok merkez bankası ve benzeri kurum, hem bu yeni kripto dünyasını anlamak hem de mevcut imtiyazlarını sürdürebilmek adına dijital para projeleri üzerinde yoğun bir şekilde çalışmaya başladılar.
Dijital para en sabit tanımıyla, geleneksel paralar gibi bir değeri, karşılığı ve satın alma gücü olduğu halde fiziksel olmayan sadece elektronik ortamlarda kullanılabilen paralardır.
“Bitcoin” ve “Ethereum” gibi “blok-zincir” ağları merkeziyetsiz bir yapıya sahipken, dijital paralar bir ülkenin merkez bankası gibi merkezi otoriteler tarafından geliştirilmesi ve kontrol edilmesi planlanan projelerdir. Bu alandaki çalışmalara örnek olarak en başta Çin, ABD ve son dönemlerde araştırmalarına ivme kazandıran Avrupa Merkez Bankası örneklerini takip etmekteyiz. Merkez bankalarının kripto para yolculuklarında en büyük paydanın regülasyonları oluşturma aşaması olduğunu ve merkez bankalarının özel çalışma gruplarının kapsamlarını genişlettiğini gözlemliyoruz.
Dijital Paralar yakın gelecekte küresel finans ve ticaret sistemlerinde birçok fayda sağlayabilirler. Özellikle sınır ötesi ödemelerde, kara paranın aklanması suçu ile mücadelede, akıllı kontrat üzerinden kullanım koşullarının önceden belirlenmesi ve Merkez Bankaları arasındaki mahsuplaşma işlemlerinde operasyon modellerini yeniden şekillendirmeye yardımcı olabilir. Şeffaflığın önemli olduğu alanlarda büyük kolaylıklar sağlayabilirler.
Ülkemizde de dijital bankacılığın ve finansal ödeme araçlarının gelişimi için blok zinciri teknolojisindeki AR-GE faaliyetlerini yakından incelemek ve destek olmak adına hazırladığımız bu raporda, kuruluşların blok zinciri, kripto paralar ve dijital paralar hakkında en son bilgi ve farkındalığa sahip olmaları için incelemelerimizi çeşitli başlıklar altında derledik…”
> İlgili raporu buradan indirebilirsiniz.
Eğer BCTR ağına dahil olmak, kurumsal olarak BCTR Çalışma Gruplarına katılmak, hazırlanan raporlara katkı sağlamak isterseniz üyelerimiz sayfasından detaylı bilgi alabilirsiniz.