Economist’in Pennsylvania Üniversitesi’nden Kevin Werbach ile yaptığı röportaj bu teknolojiye farklı bir bakışı simgeliyor.

Blockchain üzerine öne sürülen görüşlerin sayısı hızla artıyor. The Economist’in Pennsylvania Üniversitesi’nden Kevin Werbach ile yaptığı röportaj ilginç yorumlar içermekte. Üniversite bünyesindeki Wharton İşletme Okulu’nda dijital teknolojiler konusunda uzman bir isim olarak kabul edilen Werbach, aynı zamanda ABD Federal İletişim Komisyonu’nda interneti düzenleyen politikaların yeniden şekillendirilmesinde rol almış bir isim.

Werbach’ın Blockchain dünyasında adından söz ettirmesinin ardında ise yeni yayımlanan “The Blockchain and the New Architecture of Trust” isimli kitabı bulunuyor. Röportaj Werbach’ın görüşlerinin yanında MIT Press tarafından yayınlanan kitaptan çeşitli bölümleri de sorguluyor. Bu röportajdan öne çıkan konuları sizler için derledik.

Economist: Sıradan veritabanlarının ya da Blockchain dışı sistemlerin yapabileceği problemleri çözme noktasında çok fazla aldatmaca var. Blockchain en iyi hangi durumlarda kullanılmalı?

Kevin Werbach: Economist’in üç yıl önceki bir kapak konusunda belirtildiği gibi Blockchain bir güven makinesi. Güvenilir kurumlar ve aracıların sorunlar yaşayabileceği durumlarda güvenilir olma talebini karşılamada faydalı. Mesele aslında merkezi bir veritabanının kullanılıp kullanılmaması değil; pratikte uygulanabilir olup olmayacağı. Tedarik zinciri yönetimi ve ticari finansman gibi konularda şirketler ortak bir bilgi görüşünden yoksundur, çünkü iş ortaklarına yeterince güvenmezler. Blockchain, “şeffaf iş birliği” olarak tanımladığım şeyi sağlar; yani veriyi kontrol etmeden paylaşabilmeyi.

Economist: Blockchain teknolojisinin ana akım alanlarda yaygın olarak benimsenmesini sağlamak için ne tip düzenlemelere ihtiyaç var?

Werbach: Düzenleyici kurumlar, rekabetin önündeki engelleri ortadan kaldırarak, kamu politikası hedeflerini vurgulayarak ve tüketici güvenini destekleyerek yeni teknolojilerin benimsenmesine katkı sağlayabilir. Yatırımcılar geçen yıl milyarlarca dolarlık ICO yatırımlarında pek çok kez aldatıldı. Bu vahşi batı ortamı sadece kötü oyunculara avantaj sağlıyor. Düzenleyiciler, agresif bir yaklaşımla kolay davaların peşinden giderek başlayabilir.

Economist: Bitcoin önümüzdeki on yıl içinde varlığını sürdürebilecek mi?

Werbach: Bir iltifat olarak söylüyorum; Bitcoin bir hamamböceğidir. Teknik problemler, geliştiriciler arasındaki çatışmalar, fiyatlardaki yüksek oranlı çıkış ve düşüşler son 10 yıl içinde aslında ne kadar esnek ve dayanıklı olduğunu gösteriyor. Bu, Bitcoin’in başarısı için bir sinyal olarak değerlendirmeli. Kesinlikle, onu ilk destekleyenlerin öngördüğü gibi yaygın bir ödeme mekanizması haline gelmedi. Elbette her zaman yasa dışı faaliyetler için kullanmak isteyen veya sadece hızlı para kazanmak isteyenler için bir tercih nedeni olacaktır. Ben Bitcoin’in önümüzdeki 10 yıl içinde kripto para dünyasının daha küçük bir kısmını temsil edeceğini bekliyorum, buna karşın tamamen sıfırlanması bence söz konusu değil.

Röportaj, kitaptan çeşitli bölümlerle devam ediyor. Blockchain ve hukuk konusu, kuantum teknolojiler ve Blockchain arasındaki ilişki bu bölümün öne çıkan başlıkları olarak sıralanıyor.

İlgili röportajın tam metnine bu linkten ulaşabilirsiniz.