Birleşmiş Milletler, Afganistan’da sürdürülebilir bir kentsel gelişim için blockchain çözümleri üzerinde çalışıyor.
The Sociable’ın haberine göre Birleşmiş Milletler İletişim ve Bilgi Teknolojileri Ofisi, BM’nin “Herkes için Şehir” girişiminin bir parçası olarak arazi kayıtları ve hizmet şeffaflığı gibi konulara blockchain tabanlı çözümler geliştiriyor.
BM’nin “Herkes İçin Şehir” programı 2016’da başladı ve 2020 yılına kadar devam edecek. Proje başkent Kabul dahil olmak üzere 12 Afganistan şehrini kapsıyor. Program kapsamında önümüzdeki 15 yıl içinde Afganistan’daki nüfusun çoğunluğunun kentsel olması bekleniyor. Buna yönelik belirtilen üç öncelik etkili arazi yönetimi, stratejik şehir planlaması ve iyileştirilmiş belediye finansmanı.
Afganistan’ın altyapısal zorluklarını çözmek için blockchain teknolojisini deneme hamlesi, BM-OICT ile UN-Habitat arasındaki son bir uzlaşı belgesinin ürünü.
Anlaşmaya göre BM’nin iki ofisi Güney Asya’daki iş birliğini genişletmeyi ve “kentsel tasarım ve planlama için ortaya çıkan yeni teknoloji araçlarının ve dijital platformların geliştirilmesi” üzerinde çalışmak istiyor.
Birleşmiş Milletler blockchain teknolojisine yabancı değil. Daha önce de Doğu Afrika’daki sağlık hizmetlerini iyileştirmek için blockchain teknolojisinin faydalarından yararlanmıştı.