Merkez bankalarının dijital para birimlerinde bir katma değer görmediğini öne süren Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Genel müdürü Agustin Carstens, bu tür kullanımlara dikkatli yaklaşılması konusunda uyarıda bulundu.
İrlanda Merkez Bankası’nda yaptığı konuşmada merkez bankalarının kendilerine bağlı bir dijital para birimi (CBDC) çıkarma konusunda bir değer göremediğine dikkat çeken Carstens, böylesi bir atılımın hem finansal istikrara hem de parasal sisteme köklü değişiklikler getirebileceğini ifade etti.
BIS Genel Müdürü, mevcut parasal sistemin her ikisinin de birlikte çalıştığı müşteriye dönük bankacılık sistemi ve merkez bankası olmak üzere iki kademeden oluştuğunu belirtti. Bununla birlikte merkez bankası tarafından çıkarılan bir dijital para birimi, mevduat ve borç verme işini ticari bankalardan merkez bankalarına kaydırarak tek kademeli bir sistem ortaya çıkma potansiyeline sahip.
Tarihte her işlemin merkez bankaları tarafından yapıldığı tek katmanlı sistemler olduğunu hatırlatan Carstens, “Berlin Duvarı’nın yıkılışından önceki sosyalist ekonomilerde merkez bankası aynı zamanda ticari bir bankaydı. Ancak bu tür bir sistemin bugün müşterilerimize daha iyi hizmet sağlamakta kullanılabileceğini düşünmüyorum.” diye konuştu.
BIS yöneticisi, finansal zorluk dönemlerinde, paranın yüksek risk olarak kabul edilen bankalardan, daha güvenli bankalara doğru yöneldiğini hatırlatarak, bir CBDC’nin devlet destekli bir kağıt para biriminden daha yüksek değerle işlem görmesinin hayal olmadığını belirtti.
Merkez bankası dijital para biriminin para politikası ortamını da etkileyeceğini söyleyen Carstens, “Böyle bir dijital para, baz para talebini ve kompozisyonunu önceden kestirilemeyen şekillerde değiştirilebilir.” diye sözlerini tamamladı.