Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) dijital para birimleri ile ilgili araştırma girişimleri üzerinde çalışacak bir blokzinciri uzmanı arıyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası kısa süre önce blokzinciri uzmanı için bir ilan yayınlayarak, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) konusundaki araştırma ve geliştirmelerini hızlandırmaya hazırlandıklarını gösterdi. 3 yıllık sözleşme vaadiyle yayımlanan ilan, kripto ve blokzinciri teknolojilerini yakından takip eden, kodlama ve bilgisayar bilimleri tecrübsei olan adayları arıyor. İşe alınacak kişi İsviçre ya da Hong Kong’daki BIS İnovasyon Merkezi’nde çalışacak.

BIS, aralarına katılacak blokzinciri uzmanının kavram kanıtı çalışmaları için yeni girişimler geliştirmek ve test etmekle görevlendirileceğini söylüyor. Yayımlanan iş ilanında öngörülen projelerin niteliğine ilişkin kesin bir tanım bulunmamakla birlikte, bunun merkez bankası dijital para birimlerini, dijital menkul kıymetleri ve ödemeler için benzer token sistemlerini içerebileceğine dair ifadeler bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl BIS Genel Müdürü Augstin Carstens merkez bankası destekli para birimlerine yönelik eleştirel açıklamalarda bulunmuştu. Merkez bankalarının CBDC’lerde bir değer görmediklerini söyleyen Carstens’in düşünceleri değişmiş gibi görünüyor.

Geçtiğimiz yıl Facebook’un Libra projesini duyurmasından bu yana dünya genelinde merkez bankası destekli dijital para birimlerine yönelik ilgi ciddi oranda arttı. Çin Merkez Bankası başta olmak üzere birçok farklı ülkede dijital paralara yönelik araştırma geliştirme çalışmaları yürütülüyor. Pandeminin neden olduğu karantina sürecinin de CBDC’lere yönelik bakış açısını olumlu etkilediği düşünülüyor. BIS bu süreçte CBDC kavramının Bitcoin ve CBDC’lerden daha fazla arandığını açıklamıştı.

BIS İnovasyon Merkezi dijital paraları araştıracak

KaynakCoinnounce