Uluslararası Ödemeler Bankası, Yıllık Ekonomi Raporu’nda tüm ödemelerin dijitale taşınması durumunda internetin çökeceğini ve çevresel bir felaket yaşanacağını öne sürdü.

“Bankaların bankası” olarak bilinen Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), kripto paraya karşı yürüttüğü çalışmaları yeni bir raporla destekledi. Yıllık Ekonomi Raporu’nda özel dijital token’larla çalışan adem-i merkeziyetçi teknolojinin güvenilir resmi paranın yerini alamayacağını iddia eden BIS, kripto paranın ana para yerine geçmesi durumunda çevresel bir felakete sürükleneceğimizi öngörüyor. Buna karşın, tüm ekonomik sistemin dijitale taşınması durumunda kağıt para basımı gibi pek çok sürecin ortadan kalkması denkleme dahil edilmiyor.

Bitcoin gibi kripto paraların altyapısını oluşturan Blockchain teknolojisinin ulusal ödeme sistemleri genelinde gerçekleşen trilyonlarca ödeme işlemi için kullanılması durumunda neler yaşanacağını hesaplayan raporda; “Bugün ulusal ödeme sistemleri tarafından gerçekleştirilen dijital ödeme işlemlerini Blockchain’e taşıyacak olsak, iyimser bir tahminle bile tutulan dağıtık defterin boyutları standart bir akıllı telefonun kapasitesini günler içinde, bilgisayarların depolama kapasitesini haftalar içinde aşacaktır. Bir sunucu boyutlarını aşması ise sadece aylar sürecektir.” ifadeleri geçiyor.

Rapora göre pek çok defterin tam kapasite çalışması halinde ortaya çıkacak iletişim hacmi, internetin durma noktasına gelmesiyle sonuçlanacak. Dahası, yeni token üretmek için kripto madencilerin tüketeceği elektrik de “çevresel bir felakete” yol açacak.

Kripto para kullanıcılarının sayısı arttıkça, tıpkı Bitcoin’de olduğu gibi sistemin daha işlevsiz hale geldiğini kaydeden BIS, resmi parada ise bunun tam tersi bir durum olduğunu; ne kadar çok kişi sisteme güvenir ve parayı kullanırsa daha iyi verim alındığını hatırlatıyor. Araştırmanın başındaki isim, Hyun Song Shin, paranın ancak kullanıcıları kadar değerli olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Kullanıcı olmadığında her para sadece işlevsiz bir token’dan ibarettir. Bu hem kağıt parada hem de dijital parada geçerlidir.” diyor.