Tüm dünyada kripto para dünyasının heyecanla beklediği “halving” tamamlandı ve Bitcoin ağında blok bulma ödül oranı 12.5 BTC’den 6.25 BTC’ye düştü. Huobi Türkiye Genel Müdürü Alphan Göğüş “Fiyat tahmini için geçmiş veriler yeterli olmayabilir, her zaman olduğu gibi halving döneminde de yatırım kararlarına küresel ekonomi, finansal piyasalar ve COVID-19 etkilerini hesaba katarak yaklaşmakta fayda var” dedi. 

Kripto para dünyasında merakla beklenen ve Bitcoin madenciliğinde blok ödülünün yarılanması anlamına gelen “halving” gerçekleşti. Huobi Türkiye Genel Müdürü Alphan Göğüş, kripto para uzmanları tarafından “Bitcoin’in en önemli tarihi” olarak tanımlanan ve 3’üncüsü gerçekleşen halving gününe dair değerlendirmelerde bulundu. Bitcoin ağının blok bulma ödülünün 12.5 BTC’den yaklaşık 6.25 BTC’ye indiğini hatırlatan Göğüş şunları söyledi: “Halving’i esasında Bitcoin’in emisyonundaki hızın yani enflasyonunun azalması olarak tanımlayabiliriz. Uzun vadede daha az Bitcoin üretimi olacak. Talepte bir azalış görülmediği takdirde Bitcoin fiyatının yükseleceğine dair bir beklenti oluştuğuna tanık olduk.”

Geçmişteki yarılanmalara bakıp fiyat tahmini yapmak sağlıklı değil

Geçmişte 2012 ve 2016’da gerçekleşen iki halving verisine bakıldığında uzun vadede halving sonrası fiyatın yukarı yönlü hareketlerini gözlemleyebildiklerini ifade eden Göğüş, şu ifadeleri kullandı: “Elbette önceki halving’lerin gerçekleştiği dönemde Bitcoin’in bilinirliği günümüze kıyasla azdı. Dolayısıyla geçmişe bakarak fiyatlama konusunda isabetli bir tahmin yapmak mümkün değil. Kripto para yatırımcılarının her dönemde olduğu gibi halving döneminde yatırım kararlarına yüksek hassasiyetle yaklaşmalarında fayda var.

Kullanıcılarımızın Halving’e ilgisi yüksek

Huobi Global platformunda halving’e özel olarak kullanıcılarımız arasında ödüllü bir yarışma düzenledik. Huobi kullanıcılarının günün en çok yükseliş gösteren kripto para birimini tahmin etmeye çalıştığı yarışmaya 165 bin kişi katıldı. Bu da kripto para dünyasının halving’e olan ilgisini ortaya koyan önemli bir gösterge. 

Bitcoin dolardan daha düşük enflasyona sahip olabilir

Halving öncesinde günde ortalama 1.800 Bitcoin üretildiğini hatırlatan Huobi Türkiye Genel Müdürü Alphan Göğüş, Bitcoin’de yıllık yüzde 3,7 olan enflasyon oranının yarılanma ile birlikte yüzde 1,8’e ineceğini vurguladı. Göğüş sözlerini şöyle sürdürdü: “Amerikan Merkez Bankası Fed, ABD’de yıllık enflasyon oranının önümüzdeki iki-üç yıl içerisinde ortalama yüzde 2 civarı olacağını tahmin ediyor. Bugünden sonra Bitcoin’in, Amerikan Doları’ndan daha düşük enflasyon oranına sahip bir varlık haline gelmesi muhtemel. Bu nedenle yarılanma Bitcoin için tarihi bir güne işaret ediyor.” 

Halving nedir?

Yarılanma (Halving), Bitcoin’in ortaya çıktığı tarihten itibaren her 210.000 blokta bir gerçekleşen ödül yarılanma işlemidir. Bitcoin madencileri Bitcoin transferlerinin onaylanmasına yardımcı olarak yaklaşık her 10 dakikada 1 blok üretir ve karşılığında ödül olarak Bitcoin elde eder.

Yarılanma 28 Kasım 2012 ve 9 Temmuz 2016 tarihlerinde olmak üzere daha önce iki kez gerçekleşti. 2012’de 50’den 25’e düşen ödül, 2016’da 25’ten 12.5’e düştü. 2020 yarılanmasında ise dün gece saatlerinde 630.000. blok bulunarak yarılanma gerçekleşti ve ödül miktarı 12.5 BTC‘den 6.25 BTC’ye düştü. 21 milyon üretim arzına sahip olan Bitcoin’in bugün itibariyle 18.3 milyonu sisteme girmiş durumda. Kalan 2.7 milyon BTC, önümüzdeki 120 yılda kullanıma dahil edilecek. Son blok, tahmini 2140 yılında bulunacak.