2018 yılı bolca blockchain teknolojisini konuştuğumuz, tartıştığımız bir yıl oldu. Büyük küçük birçok firma bu teknolojiyi iş modellerine nasıl entegre edebileceklerini araştırırken her geçen gün blockchain’in potansiyeli biraz daha anlaşılıyor.
2019 yılında da bu trendin hız kesmeden devam edeceği rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle blockchain teknolojisinin kripto para birimlerinden bağımsız olarak da devrimsel çözümler sunduğunun anlaşılması teknolojinin hızla yaygınlaşmasında ve uygulanmasında etkin bir rol oynuyor.
Devlet desteği
Blockchain teknolojisinin 2019 yılında ana akım haline gelecek olmasının en büyük nedenini devlet tarafından gelen teşviklere bağlayabiliriz. Birçok hükümet, bu teknolojinin benimsenmesi ve anlaşılması için çalışmalarına devam ediyor. Hükümetler artık blockchain teknolojisinin daha iyi devlet – vatandaş ilişkisi sağlanmasında, devlet fonksiyonlarının maliyetlerini düşürmede, daha iyi kimlik yönetimi sağlamada ve mevcut sistemleri güvenliklerini iyileştime gibi alanlar kullanılabileceğini biliyor. Buna yönelik düzenlemeler de hızla yapılıyor. Dolayısıyla bu teknolojinin devlet tarafından benimsenmesi halk tarafında da blockchain’e yönelik ilgiyi artıracaktır.
Birçok hükümet hali hazırda blockchain teknolojisini farklı formlarda olmak üzere kullanıyor. Teknolojiyi test eden bazı devletler ise 2019 yılında bu teknolojiyi kullanmaya başlamak istiyorlar. Blockchain teknolojisini devlet kanalında kullanan ülkelere örnek verecek olursak; ABD, Çin, Estonya, Danimarka, İsveç, Norveç ve Birleşik Arap Emirliklerini sayabiliriz.
Özel şirketler
Blockchain teknolojisinin ana akım haline gelmesi elbette ki sadece devlet tarafındaki teşviklerle gerçekleşmeyecek. Özel sektör de uzun zamandır bu teknolojinin hangi işlerde nasıl kullanılacağına dair kafa patlatıyor.
Birçok özel şirket blockchain tabanlı çözümlerini geliştirdi ve kullanıma sundu. Bu çözümlerle ise en sık ödeme sistemlerinde karşılaşıyoruz. Birçok işletme blockchain teknolojisinin ilk zamanlarından beri blockchain tabanlı ödeme yöntemlerini kabul ediyor. Devletin bu konuda özel sektörün gerisinde kaldığını söyleyebiliriz.
Ödeme sistemlerinin dışında, blockchain teknolojisi envanter ve tedarik zinciri yönetimi alanında oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Birçok firma hali hazırda blockchain teknolojisini tedarik zinciri yönetimine entegre etti. Diğerleri ise maliyetleri azalatma ve güvenliği artırmak için bu teknolojiyi nasıl uygulayabileceklerinin yollarını arıyorlar.
Yapay zeka ile sinerjisi
Son yıllarda blockchain teknolojisinin yanı sıra popüler olan baka bir kavram ise yapay zeka. Özel sektör ve devlet tarafında oldukça yoğunlaşılan bu teknolojinin blockchain teknolojisi ile içli dışlı çalışabilmesi de teknolojinin ana akıma ulaşması konusunda oldukça olumlu etki yaratacaktır.
Şimdiden birçok projede yapay zeka ve blockchain’in birlikte kullanıldığını görüyoruz. İki teknolojisinin arasındaki bu sinerjiyi de blockchain teknolojisinin benimsenmesini kolaylaştıracak bir unsur olarak sayabiliriz.
Blockchain teknolojisini hızla hayatımızdaki yerini alıyor. Devletler ve özel şirketler bu teknolojinin potansiyelinden yararlanmak için çeşitli araştırmalar ve çalışmalar yürütüyorlar. 2018 yılında süren bu trendin 2019 yılında da gücünü artırarak devam edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu da blockchain’İn 2019’da birçok sektör için ana akım bir teknoloji olabileceği anlamına geliyor.