Otomotiv sektörünün Blockchain’den beklentisi büyük. Öyle ki sektördeki yöneticilerin yüzde 62’si, Bitcoin’in altında yatan teknolojinin 2021 yılına kadar otomotiv sektörünü de kökten değiştireceğini düşünüyor. IBM’in İş Değeri Enstitüsü tarafından yapılan araştırmanın raporuna göre, araba üreticilerinin %95’lik bir bölümü, gelecek üç yıl içinde Blockchain teknolojilerine yatırım yapmayı planlıyor.

Blockchain teknolojisinin tedarik zinciri yönetimi ve finans işlemleri konularında sektöre şeffaflık getirerek bir devrim yaratabileceğini belirten raporun sonuçlarına göre, yöneticilerin yüzde 54’ü Blockchain yatırımlarını teşvik edecek yeni iş modelleri arayışında ve üç yıl içinde kendi resmi Blockchain ağlarını oluşturmaya başlayacaklar.

Sektörün liderleri, dağıtık defter teknolojisi sayesinde kendi kendine çalışan akıllı kontratların kullanımının da artacağına inanıyor. Rapora göre, bir aracın montaj işlemi sırasında içine binlerce parça giriyor ancak bu parçalar yeteri kadar iyi takip edilemiyor. Takip edilemeyen parçalar bir araya geldiğinde de doğru şekilde çalışmayabiliyor. Bu durum hem performans sorunlarına hem de müşteri memnuniyetsizliğine sebep olabiliyor. Bu yüzden otomotiv üreticileri Blockchain teknolojisi ile güvenli, takip edilebilir işlemler yapmak ve tedarik zinciri yönetim süreçlerini şeffaflaştırmak için gün sayıyor.

CCN’de yayınlanan IBM Enstitüsü raporuna göre Alman otomobil devi Porsche, 2018’in Şubat ayından beri Blockchain teknolojisini araçlarında test ediyor. Firma Blockchain kullanarak araçlarının park işlemlerini kontrol edebiliyor, aynı zamanda kapıları kilitleyip açabiliyor. Böylece çalışanlarına verdiği araçlar konusunda da daha rahat davranabiliyor.

Bütün işlemler dağıtık defterlerde kayıt altına alındığından, teknoloji sayesinde araç sahipleri araçlarını daha önce kimin ne zaman kullandığı hakkında her şeyi biliyor. Bilgiye böylesine etkin biçimde erişmek, son yıllarda zirve yapan paylaşım ekonomisinin genişlemesine önemli ölçüde destek olabilir.