Blockchain şimdiden bütün sektörleri dönüştürmeye başladı ama bunu yaparken öncelikle finansal sistemi ve ödeme dünyasıyla başladı. Bunun sebeplerinden birisi şüphesiz bitcoin ve yarattığı ekosistem. Bitcoin ününü altında yatan teknolojiye devretmeye hazırlanıyor. Peki geleneksel bankacılık endüstrisi bu yeni teknolojiyi benimseyecek mi yoksa blockchain bankaların yerini alacak mı?

Aslında kritik soru tam olarak şöyle; “Bankalar blockchain teknolojisinden ne kadar korkmak zorunda?”

CBInsights’ın değerlendirmesine göre bu sorunun cevabı: “çok”

Blockchain teknolojisi, bankalar gibi güvenilir aracılara ihtiyaç duymadan dijital varlıkların güvenliğini ve paylaşımını sağlar. Dahası akıllı sözleşmeler ile bankacılık endüstrisindeki süreçlerin birçoğunu otomatikleştirmeyi vaat etmekte.

Küresel bankacılık şu anda 134 trilyon dolarlık dev bir endüstridir. Bankalar müşterilerine bir çok alanda ürün ve hizmet sağlayarak onların sorunlarını ve ihtiyaçlarını anlayarak çözüm üretmeye çalışıyorlar. Blockchain ise teknolojisiyle beraber oyunu tamamen değiştirmeye odaklanıyor; aracı olmaksızın yeni nesil bankacılık vaat ediyor.

CBInsights bunun bir günde gerçekleşmeyeceğini, adım adım ilerleyeceğini öngörüyor. Bu öngörüye göre yıkıcı etki sırasıyla aşağıdaki alanlarda kendini gösterecek;

Ödemeler: Küresel ödemeler dünyasının en büyük sıkıntıları; zaman ve maliyet. Küresel işlemler hem çok yavaş hem de çok maliyetli. Blockchain ise bankalardan düşük ücretlerle bu işlemlerin aracısız ve düşük maliyetli olarak yapılmasını sağlayabilir üstelik yüksek güvenlik standartlarında.

Para Transferi ve Mutabakat: Blockchain teknolojisi ve dağıtılmış defterler, operasyonel maliyetleri azaltabilir ve finansal kurumlar arasındaki gerçek zamanlı işlemlere daha da yaklaşabilir.

Ödemeler dünyasının zaafları para transferleri ve mutabakat için de geçerli. Para transferleri ve mutabakat işlemleri hem yavaş çalışan bir yapıya sahip hem de doğru çalışıp çalışmadığına dair şüpheler bulunduruyor. Özellikle uluslararası ticarette para transferinin ve mutabakatın getirdiği ekstra maliyet ve zaman kaybı dolasıyla küresel ticaret hem yavaşlıyor hem de maliyetler artıyor. Blockchain mutabakat konusunu teknolojisi ile çözümlerken, düşük masraflı ve güvenli yapısıyla öne çıkıyor. Özellikle akıllı sözleşmeler ile küresel ticarette ülkelerin ve kurumların çözemediği sorunları çözmeye aday.

Kitlesel fonlama: Blockchain ve kripto paralar yatırıma ihtiyaç duyan şirketlerin ICO (ICO bir şirketin fon oluşturma amacıyla kendi kripto parasını piyasaya sürdüğü, zaman zaman “toplu satış” adı da verilen bir etkinliktir.) yoluyla likiditeye hemen erişebilecekleri yeni bir dünya sunmaktadır. Geleneksel finansal hizmetlerden ve sermayeye erişimi ayrıştıran yeni bir kripto ekonomik model yaratmaktadır.

Blockchain’de para toplamak için bir platforma ihtiyacınız yok. Risk kapitalistlerine ihtiyacın yok. Müzakereleriniz yok. Herkes istediği zaman kimseden para toplamakta özgürdür ve herkes ilginç bulduğu projelere yatırım yapabilir.

Menkul Kıymetler: Stoklar, tahviller ve alternatif varlıklar gibi geleneksel menkul kıymetleri blockchain ağlarına alarak sermaye piyasalarının yapısını güçlendirmektedir.

Blockchain benzersiz teknolojisi ile dijital varlıklar için merkezi olmayan bir veritabanı oluşturarak finansal piyasalarda devrim yaratmayı vaat ediyor. Bitcoin ve Ethereum bunu tamamen dijital varlıklar ile gerçekleştirirken, yeni blockchain şirketleri gerçek dünya varlıklarını hisse senetlerinden gayrimenkullere ve bütün yatırım araçlarına dek dijitalleştirmek için çalışıyor böylelikle varlık değişimini güvenli, hızlı ve düşük masraflı yapma potansiyeline sahiptir.

Krediler ve Kredi skorları: Kredi ve kredi skorları endüstrisindeki kapı bekçilerine olan ihtiyacı ortadan kaldırarak, blockchain borçlanmayı daha güvenli hale getirebilir ve daha düşük faiz oranları sağlayabilir.

Krediler ve kredi skorları konusunda blockchain çalışmaları devam ederken, merkezi bir yapı olmaksızın blockchain ağında kredi kullandırmayı mümkün kılan projeler çok yakında hayata geçmiş olacak.

Projeler hem kredi sağlamak için akıllı sözleşmeleri kullanarak faiz oranı, kredi miktarı ve teminat için token kullanarak kredi ekosistemi yaratmak için çalışıyorlar. Ayrıca projelerin kredi skoru kısmı ise blockchain ağları için kredi skorunu yaratabilmeyi istiyorlar bunun için blockchain ağları üzerinde kimlik, risk ve kredi puanlaması için bir protokol oluşturmaya çalışıyorlar.

Hiper hızlı teknoloji çağında bile olsak yıkıcılık etkisi bir gecede olmayacağını öngörüyor CBInsights. Blockchain yıkıcı özelliklere sahip olsa bile teknolojisi hala emekleme aşamasında ve gerçek teknolojinin çoğu henüz mükemmelleştirilmemiş durumda. Kripto paralara inananlar için blockchain bankaların yerini alacak bir teknoloji olarak tanımlanıyor. Konuya teknoloji tarafından bakanlar ise blockchain teknolojisinin geleneksel finansal altyapıyı destekleyerek daha verimli, daha güvenli ve daha masrafsız hale getireceğini düşünüyor.

Ancak bir şey açık: Blockchain gerçekten bankacılık sektörünü dönüştürecek.

Ferhat Yalçın

Founder

Tomorrow